Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Endüstrisinde Yardımcı Maddeler
Ders Kodu: GMP610
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu derste süt ve süt ürünlerinin üretiminde kullanılan yardımcı maddeler ve bu maddelerin kullanım amaçları ile ilgili konularının kavratılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Süt Endüstrisinde Yardımcı Maddeler dersi; süt ve süt ürünlerinde kullanılan çeşitli yardımcı maddeler ve bu maddelerin kullanım amaçları konularını kapsayan bir derstir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Selda BULCA
Öğrenme Çıktıları
1.Süt ve süt ürünleri üretiminde kullanılan yardımcı maddelerin kavranılması
2.Süt ve süt ürünleri üretiminde kullanılan yardımcı maddelerin kullanım amaçlarının öğrenilmesi
3.Süt ve süt ürünleri üretiminde yardımcı maddelerin kullanımının getirdiği olumlu ve olumsuz durumların anlaşılması
4.Süt ve süt ürünleri üretiminde kullanılan yardımcı maddelerin özelliklerinin öğrenilmesi
5.Süt ve süt ürünleri üretiminde kullanılan yardımcı maddelerin etkin değerlendirme yöntemlerinin öğrenilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Modern Süt Ürünleri Teknolojisi-Prof.Dr. Nihat Akın. Selçuk Üni.Gıda Müh.Böl. Konya
2.Süt ve Mamulleri Teknolojisi,Prof.Dr. Mustafa Üçüncü. Akademik Gıda. İzmir
3.Süt İşleme Teknolojisi. Prof.Dr. Mehmet Demirci. Hasad Yayıncılık, İstanbul
4.Süt Teknolojisi. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Prof.Dr. Mustafa Metin. Akademik Gıda. İzmir
5.Walstra, P., Wouters, J.T.M., Geurts, T.J. 2006. Dairy Science and Technology. 2nd Edition, CRC Press (is available as e-book in ADU-library)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Süt endüstrisinde yardımcı maddeler ve genel olarak kullanım amaçları
2. Hafta - Teorik
Enzimler
3. Hafta - Teorik
Starter kültür
4. Hafta - Teorik
Peyniraltı suyu tozu, peyniraltı konsantresi, peyniraltı izolatı
5. Hafta - Teorik
Kazein ve kazeinat
6. Hafta - Teorik
Eritme tuzları
7. Hafta - Teorik
Kalsiyum klorür, nitratlar, sorbatlar, nisin, lizozim
8. Hafta - Teorik
Nötürleştirici maddeler
9. Hafta - Teorik
Meyve ve meyve esaslı karışımlar
10. Hafta - Teorik
Tatlandırıcılar
11. Hafta - Teorik
Aroma maddeleri
12. Hafta - Teorik
Renklendiriciler
13. Hafta - Teorik
Stabilizatörler
14. Hafta - Teorik
Emülgatörler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev228260
Ara Sınav129130
Dönem Sonu Sınavı139140
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
4
2
4
OÇ-2
5
3
4
OÇ-3
4
2
3
OÇ-4
1
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026