
| Ders Kodu | : GMP611 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Doktora |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Ders kapsamında öğrencilerin bir işlem yada bir ürünün geliştirilmesi için elde edilen verileri kullanarak, gıda işleme yöntemlerini detayları ile incelemeyi, bu yöntemleri matematiksel olarak modelleyebilmeyi ve optimizasyon uygulamalarını öğrenmeleri amaçlanmıştır.
Matematik Modelleme. Modellemenin tanımı, lineer olmayan denklemlerin ve denklem sistemlerinin çözümü, interpolasyon ve eğri yaklaşımı, emprik modeller ve çözümleri, Temel modelleme prensipleri ve basit sistemlere uygulanması; diferansiyel denklemlerin değişik yöntemlerle çözümü, süreklilik, enerji ve hareket denklemleri, simultane kütle ve enerji denklikleri, kütle transferi ve difüzyonun modellenmesi, Kinetik modelleme; Hız sabiti, sıcaklığın etkisi ve aktivasyon enerjisi, enzimatik reaksiyon kinetiği, besin öğesi kayıpları ve bozunma kinetiği, mikrobiyal kinetik ve mikrobiyal ölüm kinetiği; Gıda Mühendisliği işlemlerinde matematik modelleme; Isıl işlemler, buharlaşma, donma, kurutma, yağ oksidasyonu, filtrasyon, ultrafiltrasyon, ambalajlama ve fırında pişirme, Optimizasyon. Klasik optimizasyon; tek değişkenli ve çok değişkenli optimizasyon, Lagrange; Arama teknikleri; Direk arama, tek değişkenli arama, Powell Metodu, Yanıt Yüzey Metodu (Response Surface Method),