
| Ders Kodu | : GMP612 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Doktora |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu ders kapsamında gıdalarda su ve su aktivitesi ve sorpsiyon izotermi hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca gıda proseslerinde bu özelliklerin etkisinin incelenmesi de amaçlanmaktadır.
Su ve buzun kimyasal özellikleri; Su molekülünün kimyasal yapısı, özellikleri; Sorpsiyon fenomeni; Suyun tipleri; Su aktivitesi ve raf ömrü; Su aktivitesi ve ambalajlama; Su aktivitesi ve gıda işleme konularının önemini ve tanıtımı.
| Prof. Dr. Hilal ŞAHİN NADEEM |
| 1. | Gıdada bulunan suyun fizikokimyasal durumu hakkında bilgi sahibi olur. |
| 2. | Gıdaların sorpsiyon izotermlerini öğrenir. |
| 3. | Sorpsiyon eşitliklerinin çözümünü öğrenir. |
| 4. | Sorpsiyon izotermi bilgilerini kullanarak raf ömrü ve paketleme materyali seçimi hakında bilgi sahibi olur. |
| 5. | Konu ile ilgili bilimsel makalelere ulaşabilir ve özet hazırlayabilir. |
| 1. | 1. Fontana Jr, A. J., Schmidt, S. J., & Labuza, T. P. (Eds.). (2008). Water activity in foods: fundamentals and applications (Vol. 13). John Wiley & Sons |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %50 |
| Ödev | 1 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 8 | 3 | 154 |
| Dönem Ödevi | 1 | 20 | 2 | 22 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 2 | 12 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 2 | 12 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 5 | ||||
OÇ-2 | 5 | ||||
OÇ-3 | 5 | ||||
OÇ-4 | 5 | 5 | |||
OÇ-5 | 5 | 5 | 5 | ||