Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Biyoteknolojisinde Özel Konular
Ders Kodu: GMP613
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Dersin amacı, Biyoteknolojinin Gıda alanındaki belirli uygulalamalarını tartışmaktır. Bunlar, mikrobiyal biyoteknoloji, moleküler yöntemlere dayalı hızlı tanıma teknikleri,enzimler ve çeşitli biyomoleküllerin üretimini içermektedir.

Özet İçerik

Gıda endüstrisinde önemli olan mikroorganizmaların izolasyonu ve tanımlanması, mikrobiyal kaynaklı enzimlerin üretimi, fermentasyon ve alt akış işlemleri, biyoreaktörleri içermektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Çisem BULUT ALBAYRAK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda Biyoteknolojisi alanında temel bilgilere sahip olurlar.
2.Gıda Biyoteknolojisi ilgili güncel makalelerden teknoloji ve uygulama alanlarını takip eder ve bilgi sahibi olurlar.
3.Gıda Biyoteknoljisi alanında kullanılan metotları bilirler.
4.Gıda Biyoteknolojisi alanında analiz yapma ve uygulama yeteneği kazanırlar.
5.Gıda biyoteknolojisi alanında yapılan çalışmaları değerlendirme yeteneği kazanırlar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Molecular Biology and Biotechnology, J.M. WALKER and R. RAPLEY, 2000.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Biyoteknoloji ve Moleküler biyolojiye Giriş
2. Hafta - Teorik
Biyoteknoloji ve Moleküler biyoloji Teknikleri ve Kullanımı
3. Hafta - Teorik
Mikrobiyal metabolizma, aerobik ve anaerobik solunum,fermentasyon
4. Hafta - Teorik
DNA’nın yapısı, rekombinant DNA teknolojisi ve uygulamaları, polimeraz zincir reaksiyonu.
5. Hafta - Teorik
Mikrobiyal üreme safhaları
6. Hafta - Teorik
Biyoteknolojik proseslerin temel basamakları, alt akım ve üst akım işlemleri.
7. Hafta - Teorik
Endüstriyel fermentasyon ortamı formülasyonu ve hazırlanması
8. Hafta - Teorik
Gıda Biyoteknolojsinde kullanılan bakteriler
9. Hafta - Teorik
Gıda Biyoteknolojsinde kullanılan küf ve mayalar
10. Hafta - Teorik
Gıda biyoteknolojinde kullanılan enzimler
11. Hafta - Teorik
Enzimler ve biyoteknolojik üretim ve uygulamaları
12. Hafta - Teorik
Proteinler ve saflaştırma yöntemleri I
13. Hafta - Teorik
Proteinler ve saflaştırma yöntemleri II
14. Hafta - Teorik
Biyoreaktörler ve tipleri
15. Hafta - Teorik
Seminer
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1493168
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
2
1
2
2
OÇ-2
2
1
3
OÇ-3
1
2
2
4
OÇ-4
2
1
3
3
4
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026