
| Ders Kodu | : GMP616 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Doktora |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
1. Biyokimyasal reaksiyonlar ve metabolizmadaki mekanizmaları vurgulayarak öğrencilerin beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri konusunda temel bilgi sahibi olmasını sağlamak 2. Beslenme ile ilişkili hastalıkları engellemek için önemli olan prensipleri göstermek 3. Beslenme ve insan metabolizması arasındaki ilişki hakkındaki bilgiyi gıda sistemlerine uyarlamak
Sindirim, emilim, enerji metabolizmasının düzenlenmesi; karbonhidrat, yağ, protein metabolizması; vitamin, mineral, iz element metabolizması, emilim, toksisite; inorganik besinler; serbest radikaller, oksidatif stres, antioksidanlar, enzimler: moleküler mekanizma ve sağlık; farklı yaş, cinsiyet ve meslek grupları için beslenme prensipleri, antropometrik ölçüler, enfeksiyon ve bağışıklık sistemi, beslenme ve kalp-damar rahatsızlıkları, beslenmenin kansere etkisi, doğuştan metabolizma bozuklukları; temel metabolik problemler ve düzenleyici diyetler.
| Doç. Dr. Olcay BOYACIOĞLU |
| 1. | Öğrenciler beslenme biyokimyası ve biyolojik yapıların sınıflandırılması konusunda detaylı bilgiye sahip olacaktır. |
| 2. | Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasını detaylı olarak öğrenecektir |
| 3. | Vitamin, mineral, iz elementler ve inorganik besin elementleri konusunda bilgi sahibi olacaktır |
| 4. | Sindirim ve emilim, sindirime dayanıklı besinler; enerji alımı ve harcaması, enerji metabolizmasının düzenlenmesi konusunu öğrenecektir. |
| 5. | Serbest radikaller, oksidatif stres ve antioksidanlar konusunda detaylı bilgi sahibi olacaktır. |
| 6. | Farklı yaş, cinsiyet ve meslek grupları için beslenme prensipleri ve bağışıklık sistemini öğrenecektir. |
| 7. | Beslenmenin kanser ve kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkisini öğrenecektir. |
| 8. | Doğuştan olan ve diğer temel metabolik rahatsızlıklar konusunda bilgi sahibi olacaktır. |
| 9. | Beslenme biyokimyası hakkındaki araştırma ve önemli derleme yayınları takip etme becerisi kazanacaktır. |
| 1. | Yildiz, F. 2010. Advances in food biochemistry. CRC Press, Boca Raton. |
| 2. | Costa, P.B. 2010. Nutrition management of patients with inherited metabolic disorders. Jones and Bartlett Publishers, Sudbury. |
| 3. | Brody, T. 1999. Nutritional Biochemistry. Academic Press, San Diego. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %50 |
| Kısa Sınav (Quiz) | 4 | %10 |
| Derse Katılım (Performans) | 1 | %10 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ödev | 2 | 28 | 2 | 60 |
| Ara Sınav | 1 | 29 | 1 | 30 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 39 | 1 | 40 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | |
OÇ-1 | 1 | ||||
OÇ-2 | 2 | ||||
OÇ-3 | 2 | ||||
OÇ-4 | 1 | ||||
OÇ-5 | 1 | ||||
OÇ-6 | 2 | ||||
OÇ-7 | 1 | ||||
OÇ-8 | 3 | ||||
OÇ-9 | 1 | 3 | |||