Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mühendisliğinde Vakum Teknolojisi Uygulamaları
Ders Kodu: GMP620
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu ders kapsamında, gıda mühendisliği alanında kullanılan vakum teknolojisi uygulamaları ve bu alanda gelişen yeni teknolojiler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu ders vakum teknolojisinin teorisi, vakum sağlama mekanizmaları ve gıda endüstrisinde vakum teknolojisi uygulamalarından konsantre etme, vakum kurutma, vakum kızartma, vakum ambalajlama, vakum soğutma ve vakumlu emdirim konularını kapsar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Fatih Mehmet YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Vakum kavramı ve fonksiyonları konusunda bilgi sahibi olur.
2.Vakum teknolojisinin gıda endüstrisindeki uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
3.Vakum teknolojisinde yararlanılan temel işlemler ve hesaplamalar hakkında bilgi sahibi olur.
4.Vakum teknolojisi uygulanabilecek gıdalar hakkında fikir sahibi olur.
5.Vakum teknolojisiyle ilgili yeni ürün geliştirme, proses düzenleme ve dizayn becerilerine sahip olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Roth, A., 1990, Vacuum Technology (3rd Ed), Elsevier Science B.V, 1-16p.
2.Jorisch, W. (Ed.). (2014). Vacuum technology in the chemical industry. John Wiley & Sons.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Vakum teknolojisinde gaz teorileri ve aktarım olguları
2. Hafta - Teorik
Vakum basıncı ölçme yöntemleri
3. Hafta - Teorik
Düşük basınç sağlamada kullanılan pompa çeşitleri
4. Hafta - Teorik
Dondurarak kurutma işlemi
5. Hafta - Teorik
Toz ve yığın özellikli ürünlerin taşınmasında vakum teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakum konsantre etme
7. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakum kurutma
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakum ambalajlama
10. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakum kızartma
11. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakumlu emdirim
12. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde vakum soğutma
13. Hafta - Teorik
Proje sunumları
14. Hafta - Teorik
Proje sunumları
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%25
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%40
Ödev1%35
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders1483154
Ödev120222
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
4
5
3
4
OÇ-2
4
4
3
5
4
OÇ-3
4
4
4
4
4
OÇ-4
4
3
5
5
4
OÇ-5
5
5
3
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026