Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kızartma Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu: GMP625
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Kızartma sırasında meydana gelen oksidatif reaksiyonlar, yağların kızartma işleminde kullanma performasyonlarının karşılaştırılması ve kızartma işleminde kullanılan ekipmanların özellikleri ile ilgili bilgi vermektir.

Özet İçerik

Kızartma işleminde kullanılan kesikli ve sürekli ekipmanlar, proses kontrol sistemleri, kızartma yağları ve özellikleri, kızartılan ürünün kalite kontrol kriterleri, kızartma işleminde kütle ve ısı transferi, poroz yüzeylerden yağ absorpsiyonu, kızartılmış ürünlerin ambalajlanması, kızartmada kullanılan antioksidan ve sinerjist maddeler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Kızartma işleminin genel prensibini ve kinetiğini anlayabilme
2.Kızartma yağlarının genel yapısını oluşturabilme
3.Kızartılan üründe ve kızartma yağında kalite parametrelerini kavrayabilme
4.İleri oksidasyon proseslerinin özellikleri ve tasarım prensiplerini ifade edebilme
5.Oksidasyon mekanizmalarını tanımlayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. Vol.1,2,3. John Wiley & Sons, Canada, 841 s., 603 s., 353 p.  Wan, P.J. (1991).
2.The chemistry and Technology of Edible Oils and Fats and Their Fat Products. Academic Press, USA, 384 p.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kızartma işleminde kullanılan sürekli ve kesikli sistemlerin ve proses kontrol ünitelerinin incelenmesi
2. Hafta - Teorik
Kızartma yağları ve özelliklerinin incelenmesi
3. Hafta - Teorik
Kızartma sırasında üründe ve yağda meydana gelen değişimler
4. Hafta - Teorik
Kızartma işleminde kütle ve ısı transferinin incelenmesi
5. Hafta - Teorik
Kızartma ürünlerinde kalite kontrol kriterleri
6. Hafta - Teorik
Kızartma ürünlerinde kalite kontrol kriterleri
7. Hafta - Teorik
Kızartmanın endüstriyel uygulamaları
8. Hafta - Teorik
Vize
9. Hafta - Teorik
Kızartma teknolojisinde yenilikçi yaklaşımlar
10. Hafta - Teorik
Kızartmalık yağların iyileştirilmesi
11. Hafta - Teorik
Kızartmalık atık yağların değerlendirilmesi üzerine çalışmalar
12. Hafta - Teorik
Öğrenci sunumları
13. Hafta - Teorik
Öğrenci sunumları
14. Hafta - Teorik
Genel değerlendirme
15. Hafta - Teorik
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders14103182
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)206
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
3
3
3
OÇ-2
3
3
2
3
4
OÇ-3
3
3
2
3
3
OÇ-4
3
3
4
3
3
OÇ-5
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026