Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek Hazırlama Teknikleri 1
Ders Kodu: AŞL101
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 1
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Bu derste, besin grupları ve bu besin gruplarından hazırlanabilecek yemekler hem teorik hem de uygulamalı olarak ele alınacaktır.

Özet İçerik

Et Suları ve Temel Soslar, Çorbalar, Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlılar, Et Pişirme Teknikleri, Garnitür Hazırlama, Bakliyatlar, Makarna ve Pilavlar

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Okan Umut ŞİMŞEK
Dr. Öğr. Üyesi Emrah Köksal SEZGİN
Öğrenme Çıktıları
1.Et suları ve temel sosları hazırlamak, uluslararası doğrama usullerini bilmek
2.Çorbaları hazırlamak
3.Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlıları hazırlamak
4.Et, Balık, Tavuk ve Sakatatları Pişirme Tekniklerini bilmek
5.Garnitür hazırlamak
6.Bakliyatları pişirebilmek
7.Makarna ve Pilavları yapabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ders kitabı, yardımcı kitap ve süreli yayınlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Et suları ve temel soslar, uluslararası doğrama usulleri
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Et suları ve temel soslar, uluslararası doğrama usulleri
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Çorbalar
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Çorbalar
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlılar
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Sebze Yemekleri ve Zeytinyağlılar
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Et, Balık, Tavuk ve Sakatat Pişirme Teknikleri
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Et, Balık, Tavuk ve Sakatat Pişirme Teknikleri
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Garnitür Hazırlama
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Garnitür Hazırlama
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Bakliyatlar
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Bakliyatlar
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Makarna ve Pilavlar
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Makarna ve Pilavlar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141356
Uygulamalı Ders141128
Atöyle Çalışması142142
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)148
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
5
OÇ-6
5
5
5
5
5
OÇ-7
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026