Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bal Teknolojisi
Ders Kodu: AR227
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Balın tanımı, sınıflandırılması, bileşimi, biyolojik özellikleri, balın kalitesine etki eden etmenler, kristalizasyonu önleme yöntemleri, bal işleme tesislerinde üretim akım şemasının ve bal tebliğinin öğretilmesi

Özet İçerik

Balın sınıflandırılması, işletmede balın işlenerek ambalajlanmasına kadarki sürede uygulanan işlemler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali Kemali ÖZUĞUR
Öğrenme Çıktıları
1.1. Nektar, nektar kaynaklarını etkileyen etmenlerin öğrenilmesi
2.2. Balın tanımı, bileşiminin öğrenilmesi
3.3. Balın sınıflandırılması, biyolojik özellikleri ve balın kalitesini etkileyen etmenler,
4.4. Balın işlenmesi ve balla ilgili analizler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Modern Arıcılık Teknikleri (Prof. Dr. Musin Doğaroğlu ISBN:975-94210-0-3
2.2. Arıcılığın Temel Esasları (Prof. Dr. Ferhat Genç, Doç. Dr. Ahmet Dodoloğlu Atatürk Ü. Ziraat Fak.Yayınları No:160)
3.3. Çiçekten sofraya Balın Öyküsü(Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, ISBN 978-975-08-1323-8
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Nektar, nektar kaynaklarını etkileyen etmenler
1. Hafta - Uygulama
çeşitli çiçeklerin yapısı
2. Hafta - Teorik
Balın tanımı, bileşimi ve üretimi
2. Hafta - Uygulama
balın elde edilmesi
3. Hafta - Teorik
Balın tanımı, bileşimi ve üretimi,
3. Hafta - Uygulama
balın elde edilmesi
4. Hafta - Teorik
Balın tanımı, bileşimi ve üretimi,
4. Hafta - Uygulama
balın elde edilmesi
5. Hafta - Teorik
Balın sınıflandırılması,
5. Hafta - Uygulama
Balın sınıflandırılması,
6. Hafta - Teorik
Balın sınıflandırılması, fiziksel özellikleri
6. Hafta - Uygulama
balın fiziksel özellikleri
7. Hafta - Teorik
Balın biyolojik özellikleri
7. Hafta - Uygulama
Balın biyolojik özellikleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
ARA SINAV
9. Hafta - Teorik
Balın işlenmesi
9. Hafta - Uygulama
Balın işlenmesi ile ilgili gösterim
10. Hafta - Teorik
Balın işlenmesi
10. Hafta - Uygulama
Balın işlenmesi ile ilgili uygulama
11. Hafta - Teorik
Depolama ve kristalizasyonu önleme yöntemleri
11. Hafta - Uygulama
kristalizasyonu önleme yöntemleri
12. Hafta - Teorik
Balın depolanmasında ve satışa sunmada dikkat edilmesi gerekenler
12. Hafta - Uygulama
Depolama şartları
13. Hafta - Teorik
Türk gıda kodeksin de balın tanımı
13. Hafta - Uygulama
Bal üretimi
14. Hafta - Teorik
Türk Gıda kodeksi bal tebliği
14. Hafta - Uygulama
Üretici firmaların gezilmesi
15. Hafta - Teorik
Balla ilgili analizler
15. Hafta - Uygulama
analizlerin gösterimi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
YARIYIL SINAVI
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders201428
Uygulamalı Ders101414
Laboratuvar50210
Arazi Çalışması90327
Okuma100220
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
4
5
OÇ-2
4
OÇ-3
5
5
OÇ-4
4
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu