Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl Teknolojisi I
Ders Kodu: GT239
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Hammadde hazırlık işlemleri. Un üretimi. İrmik üretimi. Bulgur ve ekmek üretim prosesleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Engin YARALI
Öğrenme Çıktıları
1.Hammade kontrolü, temzileme, tavlama, paçal yapma ve öğütme işlemlerini bilir
2.Un üretimini bilir
3.İrmik üretimini bilir
4.Bulgur üretimini kavrar
5.Ekmek üretimini bilir ve yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Teknolojisi. Sıdıka Bulduk. 2000. Detay Yayıncılık.
2.Tahıl İşleme Teknolojisi. Prof.Dr.Elgün Ertugay. 2001. Uğurer yay.
3.Öğretim Elemanı Ders Notları (Öğr.Gör.Dr.Engin Yaralı)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tahıllar. Hammaddenin Kalitesine Göre Sınıflandırma
1. Hafta - Uygulama
Hammddenin kontrolü
2. Hafta - Teorik
Tahılların Bileşimi. Kalite Kriterleri. Temizleme.
2. Hafta - Uygulama
Temizleme yöntemlerini uygulama
3. Hafta - Teorik
Depolama. Tavlama. Öğütme
3. Hafta - Uygulama
Öğütme yöntemlerini yapma
4. Hafta - Teorik
Öğütme.
4. Hafta - Uygulama
Un paçalı yapma
5. Hafta - Teorik
Buğday paçalı
5. Hafta - Uygulama
Buğday paçalını inceleme
6. Hafta - Teorik
Sasörleme
6. Hafta - Uygulama
Buğday paçalını inceleme
7. Hafta - Teorik
Eleme
7. Hafta - Uygulama
Eleme yöntemlerini uygulama
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Kurutma ve Kabuk soyma (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Kabuk soyma yöntemleri. Ayıklama
9. Hafta - Uygulama
Kabuk soyma yöntemlerini yapma. Ayıklama işlemlerini yapma
10. Hafta - Teorik
Kırma ve kalibrasyon
10. Hafta - Uygulama
Kalibrasyon tekniğini kavrama
11. Hafta - Teorik
İrmik ve Makarna Üretimi. Hamur bileşenlerinin hazırlanması
11. Hafta - Uygulama
Hamur hazırlama
12. Hafta - Teorik
Yoğurma. Şekil verme. Pişirme
12. Hafta - Uygulama
Yoğurma makinelerini inceleme
13. Hafta - Teorik
Bulgur ve Tarhana Üretimi
13. Hafta - Uygulama
Bulgurun Besin Değerini İnceleme
14. Hafta - Teorik
Ekmek üretimi
14. Hafta - Uygulama
Ekmek Üretiminde Kritik Kontrol Noktaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders201428
Uygulamalı Ders101414
Ödev40416
Dönem Ödevi1022
Okuma40832
Kısa Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
OÇ-2
5
5
5
3
5
5
OÇ-3
5
5
5
3
5
5
OÇ-4
5
5
5
3
5
5
OÇ-5
5
5
5
3
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026