Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bitkisel Yağ Teknolojisi
Ders Kodu: GT245
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak öğrencilere zeytinden zeytinyağı,yağlı tohumlardan yağ eldesini öğretmek, yağ üretimi ile ilgili geçmişten günümüze tüm yöntemleri aktararak; kaliteli yağ üretim parametrelerini kazandırmak ve bu konuda yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Minör ve majör bileşenleri, yağların analiz sonuçlarını yorumlayabilmek için bileşenlerin içerikleri hakkında bilgi edinmek, bozulma ve tahşis konularını anlatır. Zeytinyağı üretim aşamaları ile kalite kriterleri ve etki eden faktörler, ekstraksiyon ve rafinsayon basamakları etki eden faktörler, diğer yağlı tohumların yağlara işlenme basamakları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hafize Ayla SARI
Öğrenme Çıktıları
1.Yağların kimyasal yapısı öğrenir ve inceler
2.Ekstraksiyon basamaklarını öğrenir ve dolum işlemlerini uygular
3.Rafinasyon basamakları öğrenir ve yağ tadımı yapar
4.Analizleri öğrenir ve uygular
5.Yağların kalitesine etki eden faktörleri bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Zeytinyağı Üretim Teknolojisi, Prof. Dr. Muammer Kayahan, Prof. Dr. Aziz Tekin, Ankara, 2006.
2.Zeytinyağı, Göğüş, F., Özkaya, M.T., Ötleş, S. (2009).. Ankara. Eflatun Yayınevi
3.Bitkisel Yağ Teknolojisi, Sebahattin Nas; Hüsnü Yusuf Gökalp; Mahmut Ünsal. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Ders Kitapları Yayın no: 005
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yağların Kimyasal Yapısı
1. Hafta - Uygulama
Çeşitli Yağların Duyusal Özellikleri Açısından Değerlendirilmesi
2. Hafta - Teorik
Zeytinyağının Üretim Aşamaları
2. Hafta - Uygulama
Zeytinyağı İşletmesi
3. Hafta - Teorik
Yağ Ekstraksiyonu
3. Hafta - Uygulama
Zeytinyağı İşletmesine Teknik Gezi
5. Hafta - Teorik
Yağların Rafinasyonu
5. Hafta - Uygulama
Rafinasyon Basamaklarında yağlardaki değişimleri Gözlemlemek
6. Hafta - Teorik
Yağların Depolanması
6. Hafta - Uygulama
Yağların Paketlenmesi
7. Hafta - Teorik
Yağların Paketlenmesi
7. Hafta - Uygulama
Yağların Paketlenmesi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Yağların kalitesini Etkileyen Faktörler ,(ARA SINAV)
9. Hafta - Teorik
Yağların kalitesini Etkileyen Faktörler
9. Hafta - Uygulama
Yağların Paketlenmesi
10. Hafta - Teorik
Tadım Parametleri
10. Hafta - Uygulama
zeytinyağı tadımı
11. Hafta - Teorik
Yağlarda Serbest Asitlik Ve Peroksit Tayini
11. Hafta - Uygulama
Yağlarda Serbest Asitlik Ve Peroksit Tayini
12. Hafta - Teorik
Yağlarda Kırılma İndisi Tespiti Ve Spektrofotometre
12. Hafta - Uygulama
Yağlarda Kırılma İndisi Tespiti Ve Spektrofotometre
13. Hafta - Teorik
Yağlarda Yoğunluğunun Tespiti Ve Tortu Tayini
13. Hafta - Uygulama
Yağlarda Yoğunluğunun Tespiti Ve Tortu Tayini
14. Hafta - Teorik
Yağlarda Sabunlaşma Sayısı Tayini, Zeytinyağında Sabunlaşmayan Madde Tayini
14. Hafta - Uygulama
Yağlarda Sabunlaşma Sayısı Tayini, Zeytinyağında Sabunlaşmayan Madde Tayini
15. Hafta - Teorik
Yağlarda Görülen Bozulmalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Laboratuvar50630
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)94
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
3
1
OÇ-2
5
3
1
OÇ-3
5
3
1
OÇ-4
1
1
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026