Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et ve Ürünleri Teknolojisi I
Ders Kodu: GT247
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak taze et ürünleri, dondurulmuş et ürünleri, kesimhane yan ürünleri ve kanatlı eti ürünleri üretimi yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Taze et, dondurulmuş et ürünlerinin üretimi. ve kanatlı hayvan etlerinin değerlendirilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi İhsan Bülent HELVA
Öğrenme Çıktıları
1.Taze et ürünleri üretmek
2.Dondurulmuş et ürünlerini üretmek
3.Kesimhane yan ürünlerini üretmek
4.Kanatlı eti üretmek
5.Kanatlı eti işlemek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Et Bilimi ve Teknolojisi – Prof .Dr. Aydın Öztan
2.Et Ürünleri İşleme Müh.- Prof.Dr.H.Yusuf Gökalp, Prof.Dr.Mükerrem Kaya- Doç.Dr.Ömer Zorba
3.Poultry Meat Science - D.L.Fletcher
4.Poultry Meat Processing - E.R. Sams
5.Öğretim elemanı ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Etin beslenmedeki önemi
1. Hafta - Uygulama
Dengeli beslenme
2. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanların tanımı
2. Hafta - Uygulama
Çiftlik hayvanlarının ve kasaplık değerlendrilmesi
3. Hafta - Teorik
Kesim yöntemleri ve et eldesi
3. Hafta - Uygulama
Kesim ve karkas eldesi
4. Hafta - Teorik
Kesim ürünleri ve damgalama
4. Hafta - Uygulama
Karkas muayene ve damgalama
5. Hafta - Teorik
Sıcak, soğuk, net et, yenebilir et randımanları
5. Hafta - Uygulama
Sıcak, soğuk, net et, yenebilir et randımanları hesaplama
6. Hafta - Teorik
Et histolojisi
6. Hafta - Uygulama
Et histolojisi
7. Hafta - Teorik
Etin fiziksel ve kimyasal özellikleri
7. Hafta - Uygulama
Farklı kompozisyonlardaki etlerin incelenmesi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Kesimden sonra ette meydana gelen değişikliler (Arasınav)
9. Hafta - Teorik
Etlerin olgunlaştırılması
9. Hafta - Uygulama
Ette pH problemleri
10. Hafta - Teorik
PSE ve DFD etlerin incelenmesi
10. Hafta - Uygulama
Karkasların kalitelerine göre sınıflandırılması ve derecelendirme
11. Hafta - Teorik
Farklı kalitedeki karkasların incelenmesi
11. Hafta - Uygulama
Standart parçalama
12. Hafta - Teorik
Dana ve Kuzu karkası parçalama
12. Hafta - Uygulama
Taze etlerin muhafazası
13. Hafta - Teorik
Soğutma, şoklama dolap/kabinlerinin incelenmesi
13. Hafta - Uygulama
Mezbaha yan ürünlerinin işlenmesi
14. Hafta - Teorik
Sakatatların işlenmesi
14. Hafta - Uygulama
Sakatatların işlenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Laboratuvar60848
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
5
4
5
5
4
5
1
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
4
5
5
5
4
1
3
5
OÇ-3
4
4
3
4
4
4
4
5
4
1
3
5
OÇ-4
5
5
5
5
4
5
5
5
4
1
3
5
OÇ-5
5
5
5
5
4
5
5
5
4
1
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026