
| Ders Kodu | : GT249 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 4 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Bu derste sütün kimyasal yapısı öğretildikten sonra çiğ süte işletmede uygulanan ön işlemler ve bu işlemlerin arkasından çeşitli peynirlerin yapımı, pastörize ve sterilize içme sütü yapımı, süt tozu yapımı konuları işlenmektedir.
| Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER |
| 1. | Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye alır |
| 2. | Süt işletmelerinde ön işlemleri bilir ve yapar |
| 3. | İçme sütü üretimini bilir ve yapar |
| 4. | Kurutulmuş süt ürünleri üretimini bilir ve yapar |
| 5. | Sütün kimyasal içeriğini bilir |
| 6. | Sütün fiziksel özelliklerini bilir |
| 1. | Süt teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Prof.Dr. Mustafa METİN. 2012. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları. |
| 2. | Süt Teknolojisi. Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. |
| 3. | Süt Teknolojisi. Prof.Dr. Ahmet KURT. 1996. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları . |
| 4. | Dairy Processing Handbook. Gösta Bylund. 2015. Tetra Pak. |
| 5. | Gıda Endüstrisi Makineleri. Prof.Dr. İlbilge SALDAMLI. 2004. Savaş Yayınevi. ISBN:9756331163. |
| 6. | Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Prof.Dr. Mustafa Üçüncü. 2018. Sidaş Yayınevi. ISBN:9759895136 |
| 7. | Süt Teknolojisi. Atilla KONAR. 2015. Çukurova Üniversitesi Yayınları |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 3 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Laboratuvar | 11 | 0 | 2 | 22 |
| Okuma | 11 | 0 | 2 | 22 |
| Ara Sınav | 1 | 0 | 1 | 1 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 0 | 1 | 1 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 102 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | |
OÇ-1 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | 1 | 2 | 5 | 1 | 3 | 5 | |
OÇ-2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 1 | 1 | 2 | 5 | 1 | 3 | 5 | |
OÇ-3 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 1 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
OÇ-4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
OÇ-5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 1 | 2 | 5 | 1 | 2 | 5 | |
OÇ-6 | ||||||||||||