Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Meyve ve Sebze Teknolojisi I
Ders Kodu: GT251
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: N/A
Teori: 3
Uyg.: 1
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Meyve ve Sebzelerin Üretim İçin Hazırlık Aşamaları, Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Meyve ve sebzeleri üretime hazırlama için ön işlemler, konserve, salça, reçel, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze üretimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Engin YARALI
Öğrenme Çıktıları
1.Meyve ve sebzeleri üretime hazırlama ve ön işlemleri kavrar
2.Konserve üretimini bilir
3.Salça üretimini bilir
4.Reçel üretimini bilir
5.Dondurulmuş meyve-sebze üretimini bilir
6.Kurutulmuş meyve-sebze üretimini bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 1.Prof.Dr.Bekir Cemeroğlu. 2011. Nobel Yay.
2.Öğretim Elemanı Ders Notları (Öğr.Gör.Dr.Engin YARALI)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Bileşimleri
1. Hafta - Uygulama
Meyve ve Sebzelerin Bileşimine Etki Eden Faktörler
2. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Bozulma Nedenleri ve Mikrobiyolojisi
2. Hafta - Uygulama
Meyve ve Sebzelerde Kimyasal ve Mikrobiyolojik Bozulmalar
3. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler. Yıkama. Ayıklama ve Sınıflandırma- Sap ve baş/ Uç Alma İşlemi -Çekirdek Çıkarma
3. Hafta - Uygulama
Kabuk soyma yöntemlerini inceleme
4. Hafta - Teorik
Konserve Üretimi için Ön İşlemler-Dolgu Sıvısı Hazırlama
4. Hafta - Uygulama
Dolgu sıvısı hazırlama
5. Hafta - Teorik
Konserve Dolumu ve Kapatma-Pastörizasyon
5. Hafta - Uygulama
Konserve pastörizasyon makinelerini inceleme
6. Hafta - Teorik
Salça Üretimi için Ön İşlemler-Pulp Eldesi
6. Hafta - Uygulama
Pulp özelliklerini inceleme
7. Hafta - Teorik
Pulp Eldesi-Salçanın Konsantrasyonu
7. Hafta - Uygulama
Pulp makineleri.
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlemi (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Reçel Üretimi için Ön İşlemler-Pişirme İşlemi
9. Hafta - Uygulama
Reçel pişirme makineleri
10. Hafta - Teorik
Reçel Pişirme İşlemi-Soğutma ve Dolum
10. Hafta - Uygulama
Reçel üretiminde kritik noktalar
11. Hafta - Teorik
Soğutma Teknolojisi. Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler
11. Hafta - Uygulama
Dondurulmuş ürünlerde ön işlem makineleri
12. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Dondurulması
12. Hafta - Uygulama
Dondurma yöntemleri
13. Hafta - Teorik
Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri
13. Hafta - Uygulama
Kurutulmuş meyve ve sebzelerin ön işlemler
14. Hafta - Teorik
Meyve-sebze kurutma işlemleri
14. Hafta - Uygulama
Kurutulmuş meyve ve sebzelerde kalite
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders301442
Uygulamalı Ders101414
Ödev40416
Okuma401040
Kısa Sınav1011
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)121
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
OÇ-2
5
5
5
4
OÇ-3
5
5
5
4
OÇ-4
5
5
5
4
OÇ-5
5
5
5
4
OÇ-6
5
5
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026