
| Ders Kodu | : GT253 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak kanatlı etleri, yumurta ve kesimhane yan ürünlerinin üretiminin yapılması, işlenmesi ve muhafaza teknikleri ile ilgili yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Kanatlı kümes hayvanların kesimi, etlerin elde edilmesi. Elde edilen etlerin taze tüketime yönelik et ürünlerinde ve ileri işlemede değerlendirilmesi. HACCP, ISO 2200 ve Helal Gıda Standardı. Yumurta üretimi ve yumurtanın işlenmesi.
| Dr. Öğr. Üyesi İhsan Bülent HELVA |
| 1. | Kanatlı etleri, özellikleri ve et kalitesini etkileyen faktörler |
| 2. | Kesim teknikleri, kesimhaneler, kesim ve parçalama |
| 3. | İşlenmiş ürünler teknolojisi, muhafaza yöntemleri |
| 4. | Sofralık yumurta üretimi |
| 5. | Yumurta teknolojisi |
| 1. | Poultry Meat Science - D.L.Fletcher |
| 2. | Poultry Meat Processing - E.R. Sams |
| 3. | Optimum Egg Quality - Jeffrey A. Coutts, Graham C. Wilson |
| 4. | Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi -Doç.Dr. Ali Arslan |
| 5. | Et Bilimi ve Teknolojisi – Prof .Dr. Aydın Öztan |
| 6. | Öğretim elemanı ders notları |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Ödev | 3 | 0 | 8 | 24 |
| Laboratuvar | 4 | 0 | 4 | 16 |
| Ara Sınav | 1 | 7 | 1 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 101 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | |
OÇ-1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |
OÇ-2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |
OÇ-3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |
OÇ-4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |
OÇ-5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 |