Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Hayvan Ürünleri Teknolojisi
Ders Kodu: GT253
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak kanatlı etleri, yumurta ve kesimhane yan ürünlerinin üretiminin yapılması, işlenmesi ve muhafaza teknikleri ile ilgili yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Kanatlı kümes hayvanların kesimi, etlerin elde edilmesi. Elde edilen etlerin taze tüketime yönelik et ürünlerinde ve ileri işlemede değerlendirilmesi. HACCP, ISO 2200 ve Helal Gıda Standardı. Yumurta üretimi ve yumurtanın işlenmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi İhsan Bülent HELVA
Öğrenme Çıktıları
1.Kanatlı etleri, özellikleri ve et kalitesini etkileyen faktörler
2.Kesim teknikleri, kesimhaneler, kesim ve parçalama
3.İşlenmiş ürünler teknolojisi, muhafaza yöntemleri
4.Sofralık yumurta üretimi
5.Yumurta teknolojisi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Poultry Meat Science - D.L.Fletcher
2.Poultry Meat Processing - E.R. Sams
3.Optimum Egg Quality - Jeffrey A. Coutts, Graham C. Wilson
4.Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi -Doç.Dr. Ali Arslan
5.Et Bilimi ve Teknolojisi – Prof .Dr. Aydın Öztan
6.Öğretim elemanı ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kanatlı hayvan türleri ve ürünleri
1. Hafta - Uygulama
Piliç eti ve hindi etinden üretilen ürünleri inceleme
2. Hafta - Teorik
Kanatlı hayvan etleri ve kaynakları
2. Hafta - Uygulama
Piliç eti ve hindi etinden üretilen ürünleri inceleme
3. Hafta - Teorik
Kanatlı eti kalitesi ve etkileyen faktörler
3. Hafta - Uygulama
Kanatlı etleri muayenesi
4. Hafta - Teorik
Kanatlı hayvanların kesimi ve parçalanması
4. Hafta - Uygulama
Kesim ve parçalama
5. Hafta - Teorik
Sakatatlar ve işlenmesi
5. Hafta - Uygulama
Kalp, karaciğer ve taşlık işleme
6. Hafta - Teorik
Emülsiyon tipi kanatlı et ürünleri
6. Hafta - Uygulama
Emülsiyon tipi kanatlı et ürünlerinin tanımak
7. Hafta - Teorik
Hazır yemek tipi kanatlı et ürünleri, Kesimhane yan ürünleri
7. Hafta - Uygulama
Köfte, şinitzel ve marine kanat üretimi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Sofralık yumurta ve üretimi (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Tavuk yumurtasını inceleme
9. Hafta - Uygulama
Yumurta kalitesi ve etkileyen faktörler
10. Hafta - Teorik
Taze, bayat ve bozuk yumurtaların incelenmesi
10. Hafta - Uygulama
Fonksiyonel yumurtalar
11. Hafta - Teorik
Fonksiyonel yumurta tiplerini tanıma
11. Hafta - Uygulama
Yumurtaların sınıflandırılması
12. Hafta - Teorik
S, M, L ve XL yumurtaların incelenmesi
12. Hafta - Uygulama
Yumurta teknolojisi – Pastörize yumurta üretimi
13. Hafta - Teorik
Pastörize yumurta inceleme
13. Hafta - Uygulama
Yumurta teknolojisi – Yumurta tozu üretimi
14. Hafta - Teorik
Kanatlı etleri ve yumurta muhafaza yöntemleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev30824
Laboratuvar40416
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
5
4
5
4
4
4
1
3
5
OÇ-2
5
5
5
5
3
3
4
4
4
1
3
5
OÇ-3
5
5
5
5
4
4
4
4
4
1
3
5
OÇ-4
3
4
4
4
4
5
4
4
4
1
3
5
OÇ-5
5
5
5
5
4
4
4
4
4
1
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026