Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tarım Ürünleri İşleme Tekniği
Ders Kodu: TAM233
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Öğrencilere meslek yaşamlarında, çalışma alanları içerisinde yer alan tarım ürünlerini ayıklama, sınıflandırma ve kesif yem hazırlama teknikleri ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirerek, ilgili sistem ve makinalara ilişkin değerlendirme yapabilmelerini sağlamaktır.

Özet İçerik

Ürünlerin temizlenmesi, ayrılması, sınıflandırılması, kurutulması, paketlenmesi, kırılması ve öğütülmesi amacıyla kullanılan makinaların çalışma teorileri ve hesaplamaları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Tarımsal ürünlerin özelliklerine göre değerlendirme yöntemlerine karar verebilir
2.Tarım ürünlerinin ayıklanması ve sınıflandırılmasının nedenleri ve konu ile ilgili makinaların çalışma prensipleri hakkında bilgi edinme, iş başarılarını hesaplayabilme ve değerlendirme
3.Ürün kurutma işleminin nedenleri, ürün kurutma teorisi ve kuruma evreleri, kurutucu tipleri ve çalışma özellikleri, bazı tarım ürünlerinin kurutulmasıyla ilgili bilgi edinme
4.Materyallerinin kırılması, karıştırılması, peletlenmesi: Kesif yem materyallerinin kırılma, karıştırılma ve peletlenmelerinin nedenleri, taneli ürün kırma prensipleri, kırma işleminin kinetiği, çekiçli ve valsli değirmenler, karıştırma prensipleri ve karıştırıcı tipleri, peletleme tekniklerinin uygulanışı hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yağcıoğlu, A., 1996. Ürün İşleme Tekniği. E.Ü.Z.F. Yayın No: 517, İzmir.
2.Alayunt, F.N., 2000. Biyolojik Malzeme Bilgisi. E.Ü.Z.F. Yayın No: 541, İzmir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin tanımı ve ders hakkında genel bilgiler
1. Hafta - Ön Hazırlık
Ders içeriğinin incelenmesi
2. Hafta - Teorik
Biyolojik Malzemenin Fiziksel Özellikleri (Temel ölçüler; boyutlar-şekil-yüzey alanı- taneli materyale özgü diğer özellikler-hacım-yoğunluk-özgül ağırlık)
2. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
3. Hafta - Teorik
Biyolojik malzemenin yapısal özellikleri, mekanik zedelenmeler, kuvvet etkisi altındaki davranışları, reoloji, sürtünme
3. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
4. Hafta - Teorik
Taneli ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılmasında yararlanılan özellikler / taneleri kalınlık ve genişliklerine göre ayıran elekler
4. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
5. Hafta - Teorik
Tanelerin uzunluklarına göre ayrılması
5. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
6. Hafta - Teorik
Döner tip elekler
6. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
7. Hafta - Teorik
Tanelerin aerodinamik özelliklerine göre ayrılması
7. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Tanelerin sürtünme kuvvetine - yüzey pürüzlülüklerine göre ayrılması
9. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
10. Hafta - Teorik
Tanelerin mekanik özelliklerine göre ayrılması
10. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
11. Hafta - Teorik
Tanelerin statik elektrikle yüklenme özelliklerine göre ve optik özelliklerine göre ayrılması
11. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
12. Hafta - Teorik
Meyve ve sebzelerin temizlenmesi ve sınıflandırılması,
12. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
13. Hafta - Teorik
Tarım ürünlerinin kurutulması
13. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
14. Hafta - Teorik
Kurutma ile ilgili problemler ve çözümleri
14. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
15. Hafta - Teorik
Kesif yem materyallerinin kırılması, karıştırılması ve peletlenmesi
15. Hafta - Ön Hazırlık
Konu hakkında literatür tarama
16. Hafta - Teorik
Yıl Sonu Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev2012
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı19110
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
3
3
3
4
5
OÇ-2
3
4
5
4
3
4
OÇ-3
3
4
5
4
3
4
OÇ-4
3
4
5
4
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu