Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl Teknolojisi II
Ders Kodu: KGT202
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Ekmek teknolojisi, makarna yapım teknolojisi, bisküvi, kraker, kek üretim teknolojisi, kahvaltılık tahıl üretim teknolojisi, kullanılan alet ekipman ve katkı maddeleri ayrıca diğer tahıllar ve işlem basamakları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Tahılların özelliklede buğdayın teknolojik önemini anlar
2.Makarna üretimini kontrol edebilmeli ve sunabilmeli.
3.Bisküvi, kraker üretimini kontrol edebilmeli ve sunabilmeli.
4.Kek, kahvaltılık gevrek üretimini kontrol edebilmeli ve sunabilmeli.
5.Makarna, bisküvi, kraker, kek, kahvaltılık gevrek SWOT analizi yapabilmeli
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Elgün, A.,Ertugay, Z. (2002) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
2.Özkaya, H., Özkaya, B. 2005. Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları No:30, Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Makarna tanımı ve makarna çeşitleri. Dünyada ve Türkiye'de makarna üretimi ve tüketimi.
2. Hafta - Teorik
Durum buğdayın ve irmik kalitesi
3. Hafta - Uygulama
Makarna üretim aşamaları
4. Hafta - Teorik
Makarna üretim aşamaları. Öğrenci sunumları
5. Hafta - Teorik
Üretim metotları. Öğrenci sunumları
6. Hafta - Teorik
Bisküvi üretiminde temel bileşenler ve etkileri, SWOT analizi. Öğrenci sunumları
7. Hafta - Teorik
Üretim prosesleri, Küçük Sınav. Öğrenci sunumları
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Üretim prosesleri. Öğrenci sunumları
9. Hafta - Teorik
Kraker ve gofret üretimi. SWOT analizi. Öğrenci sunumları
10. Hafta - Teorik
Kraker gofret kalitesi. Öğrenci sunumları
11. Hafta - Teorik
Temel kek bileşenleri ve etkileri. Öğrenci sunumları
12. Hafta - Uygulama
Kek üretim aşamaları. SWOT analizi. Öğrenci sunumları
13. Hafta - Teorik
Kahvaltılık tahıllar teknolojisi. SWOT analizi. Öğrenci sunumları
14. Hafta - Teorik
Kahvaltılık tahıllar teknolojisi. Öğrenci sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev100220
Okuma6106
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav1088
Dönem Sonu Sınavı101010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
2
5
5
OÇ-2
5
3
3
5
3
5
OÇ-3
5
3
3
5
3
5
OÇ-4
5
3
3
5
3
5
OÇ-5
5
2
5
2
3
5
3
3
2
2
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026