
| Ders Kodu | : KGT208 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.
| Prof. Dr. Dilek KESKİN |
| 1. | Tereyağı Teknolojisi |
| 2. | Peynir üretimini ve çeşitlerini |
| 3. | Peynire yapılan analizleri |
| 4. | Süttozu üretimini |
| 5. | Süttozu üretiminin aşamaları ve Dondurma üretimini |
| 6. | Yogurt Üretimi |
| 7. | Süt işleme makinelerini kullanmayı bilmek |
| 8. | Süt teknolojisinde kontrolleri yapmak ve değerlendirmek; |
| 1. | Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001). |
| 2. | Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 1 | 28 |
| Ödev | 10 | 2 | 0 | 20 |
| Ara Sınav | 1 | 3 | 1 | 4 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 4 | 1 | 5 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 99 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||||
OÇ-2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||||
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||||
OÇ-4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-6 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-7 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-8 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | |||||||