Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi II
Ders Kodu: KGT208
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun yöresel peynir çeşitleri, yoğurt, ayran, kefir, tereyağı ve dondurma üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Tulum peyniri üretimi. Civil peyniri üretimi+mihaliç peyniri üretimi, hellim peyniri üretimi ve van otlu peynir üretimi. Sade yoğurt üretimi+meyveli yoğurt üretimi. probiyotik yoğurt üretimi+yoğurttan ayran üretimi. Yoğurttan ayran üretimi. Kefir üretimi. Kremaya ön işlemler uygulanması. Kremanın olgunlaştırılması. Kremanın yayıklanması. Tereyağının ambalajlanması ve depolanması. Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Dilek KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Tereyağı Teknolojisi
2.Peynir üretimini ve çeşitlerini
3.Peynire yapılan analizleri
4.Süttozu üretimini
5.Süttozu üretiminin aşamaları ve Dondurma üretimini
6.Yogurt Üretimi
7.Süt işleme makinelerini kullanmayı bilmek
8.Süt teknolojisinde kontrolleri yapmak ve değerlendirmek;
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Mustafa METİN, Süt Teknolojisi, E. Ü. Ders Kitabı (2001).
2.Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin ve kaynakların tanıtımı
2. Hafta - Teorik
Tereyağı Teknolojisi ( süt seçiminden başlayarak krema eldesi yapılan işlemler)
3. Hafta - Teorik
Tereyağı Teknolojisi ( Kremadan tereyağı üretim aşamalarını ayrıntılı anlatımı)
4. Hafta - Teorik
Tereyağı Teknolojisi ( Üretilen tereyağlarının hatalar ve hataların düzeltilmesi)
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Peynir üretim teknolojisi hakkında genel bilgiler ( Süt seçiminden başlayarak peynir yapılacak süte uygulanan tüm işlem basamakları peynir farklılıkları gözetilerek ayrıntılı olarak anlatılmaktadır)
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Peynir üretim teknolojisi hakkında genel bilgiler ( Süt seçiminden başlayarak peynir yapılacak süte uygulanan tüm işlem basamakları peynir farklılıkları gözetilerek ayrıntılı olarak anlatılmaktadır)
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Beyaz peynir üretimi Kaşar peyniri üretimi Lor peyniri üretimi+ Eritme peyniri üretimi
8. Hafta - Teorik
Mihaliç Peyniri Üretimi Hellim Peyniri Üretimi+ Van Otlu Peynir Üretimi
9. Hafta - Teorik
Ders tekrarı, ARASINAV
10. Hafta - Teorik
Dondurma Teknolojisi
11. Hafta - Teorik
Dondurma Teknolojisi
12. Hafta - Teorik
Dondurma karışımının hazırlanması ve kontrolü
13. Hafta - Teorik
Süttozu Üretimi
14. Hafta - Teorik
Şekersiz Süt Tozu Üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ödev102020
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
3
4
5
5
4
OÇ-2
4
3
4
5
5
4
OÇ-3
5
4
4
5
5
5
OÇ-4
4
3
5
4
4
4
OÇ-5
4
3
5
4
4
4
OÇ-6
4
3
4
4
4
4
OÇ-7
4
3
5
5
4
4
OÇ-8
4
3
5
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026