Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bitkisel Yağ Teknolojisi
Ders Kodu: KGT207
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Yağ teknolojisiyle ilgili temel konuların verilmesi.

Özet İçerik

Bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağların bileşimleri ve genel yapıları, yağ hammaddeleri, zeytin ve yağlı tohumlardan ham yağ eldesi, hayvansal yağ eldesi, balık yağı teknolojisi, yağların rafinasyonu, yağların sertleştirilmesi ve margarin üretimi, yağların bozulması ve bozulmaya karşı dayanıklılığın arttırılması. Yağlardan örnek alma ve analize hazırlama, yağlarda kalitatif analizler, dışsal özellikler, çözünürlük, ısıtma deneyi, sabunlaşma deneyi, bulanıklık yapıcı maddelerin araştırılması, kantitatif analizler, uçucu maddelerin belirlenmesi, çözünmeyen yabancı maddelerin belirlenmesi, mineral asitlerin belirlenmesi, asit sayısı, sabun miktarı, sabunlaşma sayısı, peroksit sayısı, iyot sayısı, kırılma katsayısı, sabunlaşmayan madde, özgül ağırlık, lovibond renk ölçümü.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İsmail BÖLÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Yağ hammaddelerini sınıflandırabilme
2.Yağın kimyasal yapısını ve beslenmedeki önemini kavrayabilme.
3.Yağların ve yağlı tohumların bozulmadan depolanabilmesi için gerekli önlemleri alabilme
4.Yağın beslenmedeki önemini kavrayabilme.
5.Yağ hammaddelerini tanıtabilme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kayahan, M., 2004, Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara.
2.Demirci, M., 1993. Bitkisel Yağ teknolojisi.T.Ü Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü. Ders notu No: 72 Tekirdağ.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Hücrede yağ asitlerinin sentezi
2. Hafta - Teorik
Yağların kimyasal yapısı
3. Hafta - Teorik
Beslenmemizde yemeklik yağların önemi
4. Hafta - Teorik
Ticari öneme sahip yağlar
5. Hafta - Uygulama
Yağlı tohum ve meyve ticareti borsa kriterleri
6. Hafta - Teorik
Yağlı tohumların depolanması
7. Hafta - Teorik
Ham yağ elde etme yöntemleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Uygulama
Ham yağ elde etme yöntemleri
10. Hafta - Teorik
Ham yağın rafinasyonu
11. Hafta - Uygulama
Refining of crude oil.
12. Hafta - Teorik
Zeytinyağı üretim teknolojisi
13. Hafta - Uygulama
Zeytinyağı üretim teknolojisi
14. Hafta - Teorik
Yağların katı hale getirilmesi,
15. Hafta - Teorik
Margarin üretimi
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders100110
Ödev102020
Bireysel Çalışma101010
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
5
5
4
4
3
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu