
| Ders Kodu | : KGT206 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı, emülsiyon tipi ve ileri işlenmiş et ürünleri (sosis, salam, sucuk vb.), kanatlı eti ve su ürünleri teknolojileri hakkında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırmak; bu ürünlerin üretim aşamaları, kullanılan katkı maddeleri, kalite kriterleri, muhafaza yöntemleri ve analiz tekniklerini öğretmek; öğrencilerin bu bilgileri uygulamalı olarak kullanabilmelerini sağlamaktır.
Et ve Ürünleri Teknolojisi II dersi, emülsiyon tipi ve ileri işlenmiş et ürünlerinin (sosis, salam, sucuk vb.) üretim teknolojileri, kalite kontrolü ve analiz yöntemleri üzerine odaklanır. Ayrıca kanatlı eti ve su ürünlerinin kesim, işleme, muhafaza ve kalite özellikleri ile konserve et teknolojileri de ele alınır. Duyusal, kimyasal ve fiziksel analiz teknikleri ile et ürünlerinin değerlendirilmesi, hijyen ve gıda güvenliği konuları da kapsam dahiline alınır.
| Dr. Öğr. Üyesi Kübra GENÇDAĞ ŞENSOY |
| 1. | Farklı et türlerinin (kırmızı, kanatlı, balık) yapısal ve teknolojik özelliklerini açıklar. |
| 2. | Et ve et ürünlerinin üretiminde kullanılan temel işlem basamaklarını sıralar ve uygular. |
| 3. | Emülsiyon tipi ve ileri işlenmiş et ürünlerini tanır, üretim süreçlerini açıklar. |
| 4. | Kanatlı etlerinin kesim, işleme ve soğutma süreçlerini değerlendirir. |
| 5. | Su ürünlerinin işlenme ve muhafaza tekniklerini açıklar. |
| 6. | Et ve ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analiz yöntemlerini uygular. |
| 7. | Et ürünlerinin kalite kontrolü, hijyen ve gıda güvenliği ilkelerine uygunluğunu değerlendirir. |
| 1. | Anar, Ş. (2017). Et ve Ürünleri Teknolojisi, BURSA. |
| 2. | Hecer, C. ve Ulusoy, B. (2017). Gıda Analizleri, BURSA. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 1 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 8 | 1 | 1 | 16 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 1 | 7 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 1 | 7 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-2 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||
OÇ-4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||||
OÇ-5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | ||||||
OÇ-6 | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-7 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||