Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Gıdaların İşlenmesi
Ders Kodu: KGT171
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Dersin amacı organik tarım ilke ve süreçleri hakkında bilgi vermektir; organik gıdaların işlenmesi, paketlenmesi, belgelendirilmesi ve mevzuatı

Özet İçerik

Organik tarımın ilkeleri, amaçları, süreçleri, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri ile organik gıda güvenliǧi hakkında bilgi sahibi olur. Bitkisel ve hayvansal organik gıdaların işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur. Organik gıdaların işlenmesinde kullanılacak katkılar ve hijyen uygulamalarını öǧrenir. Organik gıdaların pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Organik tarımın ilkeleri, amaçları, süreçleri, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri ile organik gıda güvenliǧi hakkında bilgi sahibi olur
2.Bitkisel ve hayvansal organik gıdaların işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur
3.Organik gıdaların işlenmesinde kullanılacak katkılar ve hijyen uygulamalarını öǧrenir
4.Organik gıdaların pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur
5.Organik tarımın ilkeleri, amaçları, süreçleri, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri ile organik gıda güvenliǧi hakkında bilgi sahibi olur Bitkisel ve hayvansal organik gıdaların işlenmesi hakkında bilgi sahibi olur Organik gıdaların işlenmesinde kullanılacak katkılar ve hijyen uygulamalarını öǧrenir Organik gıdaların pazarlanması hakkında bilgi sahibi olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Rehber, E. 2011. Organik Tarım Ekonomisi. Ekin Yayınevi. 238 s. -
2.Anonim, 2010. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıǧı, Organik Tarımın Esasları Ve Uygulanmasına Ilişkin Yönetmelik. -
3.Ak, I. 2013. Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık. 402 s. -
4.Coşkun, M., Çiçekli, Ö., Polat M., Candemir M. 2012. Organik Tarım. 261 s. -
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Organik tarımın ilkeleri, amaçları ve kuralları
2. Hafta - Teorik
Organik tarımın süreçleri, kontrol, sertifikasyon ve yasal düzenlemeleri
3. Hafta - Teorik
Organik gıda ve gıda güvenliǧi
4. Hafta - Teorik
Organik gıdaların beslenme açısından önemi
5. Hafta - Teorik
Organik gıdaların işlenmesi ve kullanılan katkı maddeleri
6. Hafta - Teorik
Organik gıda üretiminde hijyen
7. Hafta - Teorik
Organik meyve ve sebze üretimi ve işlenmesi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Organik tahıl üretimi ve işlenmesi
10. Hafta - Teorik
Organik süt ürünleri üretimi ve işlenmesi
11. Hafta - Teorik
Organik et ürünleri üretimi ve işlenmesi
12. Hafta - Teorik
Organik su ürünleri yetiştiriciliǧi ve işlenmesi
13. Hafta - Teorik
Organik arı ürünleri
14. Hafta - Teorik
Organik gıdaların ambalajlanması, etiketlenmesi, depolanması ve pazarlanması
15. Hafta - Teorik
Genel Tekar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev110010
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
4
4
4
4
4
4
4
4
3
3
3
4
OÇ-2
4
4
4
4
4
4
4
4
3
3
3
4
OÇ-3
4
4
4
4
4
4
4
4
3
3
3
4
OÇ-4
4
4
4
4
4
4
4
4
3
3
3
4
OÇ-5
4
4
4
4
4
4
4
4
3
3
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu