Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu: KGK213
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek.

Özet İçerik

Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Yeliz TEKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak.
2.Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak.
3.Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak.
4.Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak.
5.Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1.Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, 2006, SİDAS MEDYA LTD ŞTİ, İZMİR ISBN:9759740826
2.2.Çakmakçı, S.; Çelik, İ. 2000, Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, sınıflandırılması ve kullanımındaki temel ilkeler, bu konudaki yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler.
2. Hafta - Teorik
Antioksidanlar
3. Hafta - Teorik
Asitliği düzenleyiciler
4. Hafta - Teorik
Emülgatörler
5. Hafta - Teorik
Gamlar
6. Hafta - Teorik
Koruyucular
7. Hafta - Teorik
Lezzet maddeleri ve lezzet artırıcılar
8. Hafta - Teorik
Renklendiriciler
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
10. Hafta - Teorik
Şelat ajanları
11. Hafta - Teorik
Tatlandırıcılar
12. Hafta - Teorik
Topaklanmayı önleyiciler
13. Hafta - Teorik
Un işleme ajanları
14. Hafta - Teorik
Diğerleri(hacim arttırıcılar, itici gazlar, kabartma ajanları, köpürtme ajanları, köpürmeyi önleyici ajanlar, nem vericiler, parlatma ajanları, sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler)
15. Hafta - Teorik
Genel tekrar
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
5
4
4
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
4
4
5
5
5
5
OÇ-3
5
4
4
5
5
5
4
5
OÇ-4
5
5
4
4
4
5
5
5
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu