Ders Kodu | : KGK213 |
Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
Ders Grubu | : Önlisans |
Eğitim Dili | : Türkçe |
Staj Durumu | : Yok |
Teori | : 2 |
Uyg. | : 0 |
Kredi | : 2 |
Laboratuvar | : 0 |
AKTS | : 2 |
Gıda katkı maddelerinin özelliklerini ve kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları öğrenmek.
Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar,asitliği düzenleyiciler, emülgatörler,gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi.
Öğr. Gör. Yeliz TEKGÜL |
1. | Gıda katkı maddelerini tanımak ve kullanım amaçlarını sıralamak. |
2. | Bir maddenin gıda katkısı olabilmesi için hangi özelliklerinin incelendiğini sıralamak. |
3. | Gıda katkı maddelerinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususları sıralamak. |
4. | Gıda katkı maddelerini sınıflandırmak. |
5. | Gıda katkı maddelerinin özelliklerini, etki mekanizmalarını ve kullanım alanlarını ana hatlarıyla belirtmek. |
1. | 1.Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, 2006, SİDAS MEDYA LTD ŞTİ, İZMİR ISBN:9759740826 |
2. | 2.Çakmakçı, S.; Çelik, İ. 2000, Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum |
Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
---|---|---|
Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|---|
Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 50 |
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
OÇ-2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ||||
OÇ-4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ||||
OÇ-5 | ||||||||||||