Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yemlerde Katkı Maddeleri
Ders Kodu: VET237
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Yem katkı maddesi kavramı ve bu kavram kapsamında kullanılan katkıların öğretilmesi. Yem katkı maddelerinin kullanım amaçlarının, etki mekanizmasının, kullanım koşulları ve şeklinin öğretilmesi. Bilimsel hayvan besleme ve modern / entansif hayvancılık içinde yem katkı maddesi kullanımının öneminin kavratılması. İşletmenin yem maliyeti içinde yem katkı maddesi kullanımı ile artan verim arasındaki ekonomik ilişkilerin açıklanması.

Özet İçerik

Yem katkı maddesinin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması, vitaminler ve mineraller, aminoasitler, korunmuş protein ve yağlar, antifungal, adsorban, yem üretimi ve dayanıklılığı ile ilgili maddeler, performansı artıran maddeler, hayvan sağlığını etkileyen maddeler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Bülent ÖZSOY
Öğrenme Çıktıları
1.Yem katkı maddesi kavramını ve bu kavram içinde yer alan katkı maddelerini bilir.
2.Yem katkı maddelerinin hayvan beslemedeki önemini kavrar.
3.Modern hayvan beslemede yaygın olarak kullanılan yem katkı maddelerinin etkinliği, kullanım amacı ve doğru kullanım şekline ilişkin bilgi sahibi olur.
4.Yem katkı maddesi kavramını ve bu kavram içinde yer alan katkı maddelerini bilir.
5.Yem katkı maddelerinin hayvan beslemedeki önemini kavrar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ergün A (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
2.Mounsay S (2010) Feed Additives, DSM Nutiritional Products, United Kingdom.
3.Şenköylü N (2000) Kanatlılar İçin Sindirimi Destekleyen Yem Katkı Maddeleri (Enzimler, Probiyotikler, Antibiyotikler, Adsorbanlar, Organik Asitler), Anadolu Matbaası, İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yem katkı maddesinin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması
2. Hafta - Teorik
Vitaminler, yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler, mineraller, hayvansal mineraller, doğal mineraller, sentetik mineraller, şelatlar
3. Hafta - Teorik
Amino asitler, korunmuş proteinler, korunmuş yağlar, enerji sağlayanlar
4. Hafta - Teorik
Yem üretimi ve dayanıklılığı ile ilgili maddeler (antifungal maddeler, adsorban maddeler)
5. Hafta - Teorik
Yem üretimi ve dayanıklılığı ile ilgili maddeler (antioksidan maddeler, peletlemeyi kolaylaştıran maddeler, emülgatör maddeler)
6. Hafta - Teorik
Sindirimi etkileyen maddeler (enzimler)
7. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler - Yemlerin lezzetini artıran maddeler (tat ve aroma verici maddeler) – Sindirimi etkileyen maddeler (organik asitler)
9. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler - Sindirimi etkileyen maddeler (prebiyotikler, probiyotikler)
10. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler - Sindirimi etkileyen maddeler (tamponlar, izoasitler, iyon alış - verişini etkileyenler, iyonoforlar ve metan üretimini düşürenler, timpani önleyiciler, tükürük salımını artıranlar, defaunasyon oluşturanlar, gritler)
11. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler - Metabolizmayı değiştiren maddeler (hormonlar, karkas bileşimini değiştiren maddeler)
12. Hafta - Teorik
Hayvansal performansı artıran maddeler - Büyümeyi artıran maddeler (antimikrobiyal etkili maddeler
13. Hafta - Teorik
Hayvan sağlığını etkileyen maddeler (droglar, immun sistemi uyaran maddeler, gübrede sinek mücadelesinde kullanılan preparatlar)
14. Hafta - Teorik
Hayvansal ürünlerin pazarlama gücünü artıran maddeler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Ödev3116
Okuma3116
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)54
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
3
3
3
3
3
3
3
4
4
3
3
2
3
4
2
2
3
3
3
OÇ-2
4
3
3
3
3
2
3
3
3
3
3
2
3
2
2
2
2
2
3
OÇ-3
4
2
2
3
3
4
3
3
4
4
4
2
3
3
3
3
2
2
3
OÇ-4
3
3
3
3
3
3
2
3
4
4
2
3
3
2
2
2
4
4
4
OÇ-5
4
4
3
3
2
3
4
4
4
4
2
3
5
4
3
4
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026