Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Zootekni II
Ders Kodu: VET315
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Çiftlik hayvanlarından sığır, koyun, keçi ve at türlerinde morfolojik ve fizyolojik verim özelliklerini öğretmek. Sığır, koyun, keçi ve atlarda yetiştiricilik ile ilgili konuları teorik ve uygulamalı olarak öğretmek.

Özet İçerik

Sütçü sığır ırkları ve morfolojik-fizyolojik özellikleri. Memenin yapısı, gelişimi ve laktasyon. Buzağı, düve, sağmal ve kurudaki ineklerin bakımı. Besi yöntemleri. Besi performansını etkileyen faktörler. Keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri. Kuzu üretim teknikleri, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde döl verimi, süt verimi, yapağı-tiftik verimi ve bu özelliklere etkili faktörler. At ırkları ve bunların morfolojik ve fizyolojik özellikleri, Atlarda don ve nişaneler. Tımar, kondüsyon ve egzersiz.. Kan grupları, kan serum proteinleri, ırk ve ebeveyn tayini.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Mehmet KAYA
Dr. Öğr. Üyesi Solmaz KARAARSLAN
Prof. Dr. Ahmet NAZLIGÜL
Prof. Dr. Evrim DERELİ FİDAN
Prof. Dr. Hayriye Değer ORAL TOPLU
Prof. Dr. Hüsnü Erbay BARDAKÇIOĞLU
Prof. Dr. Mehmet Kenan TÜRKYILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Süt sığırcılığı tekniklerini sahada kullanabilecek alt yapıya sahip olur.
2.Sağımın mekanizmasını ve sağım makinalarını bildiğinden büyük işletmelerde sağım ünitesini kolayca idare edebilir.
3.Besi sığırcılığının yapılma tekniklerini bilir.
4.Koyun ırklarını tanır ve koyunculuk işletmelerinde görev yapabilecek bilgiyle donanmış olur.
5.Keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerini bilir, ekstansif ve entansif yetiştiricilik konusunda yetiştiricilere yeterli bilgileri sunar.
6.At ırklarını bilir ve atçılık işletmelerinde görev yapacak bilgiye sahiptir.
7.Sığır, koyun, keçi ve at yetiştiriciliğindeki pratik yetiştiricilik (numaralama, kayıt, tımar,banyo, karantina vb) işlemlerini yapabilir.
8.Sığır, koyun, keçi ve at türlerinde yaş tayini, vücut ölçülerinin alınması, eşgal tanımlama, kondüsyon skorlama gibi işlemlerini yetkin olarak yapar.
9.Hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak için Veteriner Hekimliği bilgilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bu amaçla mesleki yeteneklerini kullanmak.
10.Bir hayvanın veya hayvan grubunun fiziksel durumunu, refahı ve beslenme durumunu değerlendirmek ve hasta sahibine yetiştiricilik ve beslenme ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulunmak.
11.Türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunmak ve uygulamak.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Alpan, O., Arpacık, R. (1994) Sığır Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
2.Arpacık, R. (1995): Entansif Sığır Besiciliği. Şahin Matbaası, Ankara.
3.Arpacık, R. (1996) At Yetiştiriciliği. Şahin Matbaası, Ankara.
4.Haskell, R.R.S. (2008): Blackwell’s Fife Minute Veterinary Consult: Ruminant Wiley-Blackwell.
5.Battaglia, R.A. (2001): Handbook of Livestock Management. Prentice-Hall International Ltd, London.
6.Akçapınar, H. (1994): Koyun Yetiştiriciliği. Medisan Yayınları, Ankara.
7.Mitcham, A., Mitcham, S. (2006): Meat Goats. Sumner, Iowa, USA
8.Crean, D., Bastian, G. (1997): Sheep Management and Wool Production. Inkata Press, Australia
9.Tekin, M.E. (2009): Kasaplık Kuzu Üretimi. Selçuk Üniversitesi Basımevi, İzmir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Derse ait biyogüvenlik bilgileri. Sığır yetiştiriciliği genel bilgileri. Türkiye’de ve dünyada sığır yetiştiriciliğinin genel yapısı ve durumu. Sığır ırklarının sınıflandırılması. Türkiye Yerli sığır ırkları.
1. Hafta - Uygulama
Derse ait biyogüvenlik bilgileri, sığırcılık faaliyetinin sınıfta tartışılması ve görsel olarak yerli sığır ırklarının değerlendirilmesinin yapılması
2. Hafta - Teorik
Sütçü sığır ırkları ve morfolojik-fizyolojik özellikleri.
2. Hafta - Uygulama
Sütçü sığır ırklarının görsel olarak sunulması ile karşılaştırılmalarının yapılması.
3. Hafta - Teorik
Memenin yapısı, gelişimi ve laktasyon. Süt sığırcılığında çevresel faktörlerin süt verimi ve bileşimine etkisi.
3. Hafta - Uygulama
Özel sığırcılık işletmesinde sağım ünitesinin gezilmesi ve sağım işleminin yerinde izlenmesi
4. Hafta - Teorik
Süt sığırcılığında sürü yönetim uygulamaları (Buzağı, düve, sağmal ve kurudaki ineklerin bakımı), barınaklar, sağım hijyeni
4. Hafta - Uygulama
Konu ile ilgili teorik bilgilerin görsel sunu şeklinde sunulması
5. Hafta - Teorik
Sığır besiciliği genel bilgileri. Besi yöntemleri. Besi süresi. Besi performansını etkileyen faktörler
5. Hafta - Uygulama
Özel bir sığır besi işletmesinin gezilmesi ve konuların gözlenmesi.
6. Hafta - Teorik
Besi performansını etkileyen faktörler. Kesim karkas özellikleri. Karkas derecelendirme.
6. Hafta - Uygulama
Konu ile ilgili teorik bilgilerin görsel sunum ile desteklenmesi
7. Hafta - Teorik
Koyun-keçi yetiştiriciliğinin ekonomik önemi, Türkiye koyun-keçi yetiştiriciliğinde mevcut durum ve sorunlar. Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen koyun ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri.
7. Hafta - Uygulama
Görsel sunum ile koyun ırklarının karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
8. Hafta - Teorik
Ara sınav/ Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri. Koyun ve keçi yetiştiriciliğinde döl verimi, süt verimi, yapağı-tiftik verimi ve bu özelliklere etkili faktörler
8. Hafta - Uygulama
Görsel sunum ile keçi ırklarının karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi. Koyunlarda numaralama sistemlerinin, kayıt sistemlerinin, sürü sağlığı ve yaş tayininin öğretilmesi.
9. Hafta - Teorik
Koyun yetiştiriciliğinde sürü yönetim uygulamaları (kuzuların doğum sonrası bakım ve büyütülmesi, sütten kesim ve sütten kesim sonrası bakım, kuruya çıkarma, östrus senkronizasyonu), ağıllar (ağıl yeri, modelleri, iç dizaynı, ağıl alet ve ekipmanları), pratik yetiştiricilik uygulamaları (kırkım, numaralama, kayıt, banyo, vb)
9. Hafta - Uygulama
Bir koyunculuk işletmesinin gezilerek teorik bilgilerin yerinde incelenmesi
10. Hafta - Teorik
At yetiştiriciliğinin önemi. Dünya at ırkları ve bunların morfolojik ve fizyolojik özellikleri, Türkiye’de yetiştirilen at ırkları ve özellikleri
10. Hafta - Uygulama
At ırklarının slayt ve barkovizyon ile gösterimi,
11. Hafta - Teorik
At yetiştiriciliğinde sürü yönetimi (At çiftliği idaresi, atların merada bakım ve yönetimi,tay bakım ve yönetimi, kısrakların bakım ve yönetimi, aygırların bakım ve yönetimi vb.)
11. Hafta - Uygulama
Fakülte atçılık ünitesinde Arap ve İngiliz ırklarının morfolojik incelenmesinin yapılması, barınak yapısının incelenmesi
12. Hafta - Teorik
Yarış atlarının bakım ve yönetimi, yarış organizasyonları.
12. Hafta - Uygulama
Fakülte çiftliği atçılık ünitesinde atlara yaklaşma, tutma, tımar ve egzersiz yaptırma uygulaması
13. Hafta - Teorik
Atlarda don ve nişaneler. Tımar, kondüsyon ve egzersiz.. Kan grupları, kan serum proteinleri, ırk ve ebeveyn tayini.
13. Hafta - Uygulama
Fakülte Çiftliğinde hayvanlar üzerinde don ve nişanelerin öğrenilmesi,
14. Hafta - Teorik
Atlarda vücut ölçüleri, puantaj, at pedigrileri, atlarda anormal davranışlar ve at eğitimde temel prensipler
14. Hafta - Uygulama
Fakülte Çiftliğinde hayvanlar üzerinde beden ölçülerinin alınması uygulaması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev1066
Ara Sınav1426
Dönem Sonu Sınavı1426
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
5
OÇ-2
3
3
1
3
3
OÇ-3
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
3
OÇ-4
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
3
OÇ-5
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
3
OÇ-6
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
3
OÇ-7
1
3
3
5
1
3
5
2
1
3
3
OÇ-8
2
3
2
3
2
OÇ-9
5
4
4
2
2
2
2
OÇ-10
1
2
4
4
5
2
3
OÇ-11
3
4
5
2
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026