
| Ders Kodu | : VET315 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Çiftlik hayvanlarından sığır, koyun, keçi ve at türlerinde morfolojik ve fizyolojik verim özelliklerini öğretmek. Sığır, koyun, keçi ve atlarda yetiştiricilik ile ilgili konuları teorik ve uygulamalı olarak öğretmek.
Sütçü sığır ırkları ve morfolojik-fizyolojik özellikleri. Memenin yapısı, gelişimi ve laktasyon. Buzağı, düve, sağmal ve kurudaki ineklerin bakımı. Besi yöntemleri. Besi performansını etkileyen faktörler. Keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özellikleri. Kuzu üretim teknikleri, koyun ve keçi yetiştiriciliğinde döl verimi, süt verimi, yapağı-tiftik verimi ve bu özelliklere etkili faktörler. At ırkları ve bunların morfolojik ve fizyolojik özellikleri, Atlarda don ve nişaneler. Tımar, kondüsyon ve egzersiz.. Kan grupları, kan serum proteinleri, ırk ve ebeveyn tayini.
| Doç. Dr. Mehmet KAYA |
| Dr. Öğr. Üyesi Solmaz KARAARSLAN |
| Prof. Dr. Ahmet NAZLIGÜL |
| Prof. Dr. Evrim DERELİ FİDAN |
| Prof. Dr. Hayriye Değer ORAL TOPLU |
| Prof. Dr. Hüsnü Erbay BARDAKÇIOĞLU |
| Prof. Dr. Mehmet Kenan TÜRKYILMAZ |
| 1. | Süt sığırcılığı tekniklerini sahada kullanabilecek alt yapıya sahip olur. |
| 2. | Sağımın mekanizmasını ve sağım makinalarını bildiğinden büyük işletmelerde sağım ünitesini kolayca idare edebilir. |
| 3. | Besi sığırcılığının yapılma tekniklerini bilir. |
| 4. | Koyun ırklarını tanır ve koyunculuk işletmelerinde görev yapabilecek bilgiyle donanmış olur. |
| 5. | Keçi ırklarının morfolojik ve fizyolojik özelliklerini bilir, ekstansif ve entansif yetiştiricilik konusunda yetiştiricilere yeterli bilgileri sunar. |
| 6. | At ırklarını bilir ve atçılık işletmelerinde görev yapacak bilgiye sahiptir. |
| 7. | Sığır, koyun, keçi ve at yetiştiriciliğindeki pratik yetiştiricilik (numaralama, kayıt, tımar,banyo, karantina vb) işlemlerini yapabilir. |
| 8. | Sığır, koyun, keçi ve at türlerinde yaş tayini, vücut ölçülerinin alınması, eşgal tanımlama, kondüsyon skorlama gibi işlemlerini yetkin olarak yapar. |
| 9. | Hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak için Veteriner Hekimliği bilgilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bu amaçla mesleki yeteneklerini kullanmak. |
| 10. | Bir hayvanın veya hayvan grubunun fiziksel durumunu, refahı ve beslenme durumunu değerlendirmek ve hasta sahibine yetiştiricilik ve beslenme ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulunmak. |
| 11. | Türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunmak ve uygulamak. |
| 1. | Alpan, O., Arpacık, R. (1994) Sığır Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. |
| 2. | Arpacık, R. (1995): Entansif Sığır Besiciliği. Şahin Matbaası, Ankara. |
| 3. | Arpacık, R. (1996) At Yetiştiriciliği. Şahin Matbaası, Ankara. |
| 4. | Haskell, R.R.S. (2008): Blackwell’s Fife Minute Veterinary Consult: Ruminant Wiley-Blackwell. |
| 5. | Battaglia, R.A. (2001): Handbook of Livestock Management. Prentice-Hall International Ltd, London. |
| 6. | Akçapınar, H. (1994): Koyun Yetiştiriciliği. Medisan Yayınları, Ankara. |
| 7. | Mitcham, A., Mitcham, S. (2006): Meat Goats. Sumner, Iowa, USA |
| 8. | Crean, D., Bastian, G. (1997): Sheep Management and Wool Production. Inkata Press, Australia |
| 9. | Tekin, M.E. (2009): Kasaplık Kuzu Üretimi. Selçuk Üniversitesi Basımevi, İzmir. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ödev | 1 | 0 | 6 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 4 | 2 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 4 | 2 | 6 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 74 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 | PÇ-23 | PÇ-24 | PÇ-25 | PÇ-26 | PÇ-27 | PÇ-28 | PÇ-29 | PÇ-30 | PÇ-31 | PÇ-32 | PÇ-33 | PÇ-34 | PÇ-35 | PÇ-36 | |
OÇ-1 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 5 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-2 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-3 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-4 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-5 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-6 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-7 | 1 | 3 | 3 | 5 | 1 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-8 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | |||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-9 | 5 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | |||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-10 | 1 | 2 | 4 | 4 | 5 | 2 | 3 | |||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-11 | 3 | 4 | 5 | 2 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||||