
| Ders Kodu | : VET213 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Yem bilgisine ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin sınıflandırılmasını öğretmek. Besin maddelerinin yemlerde bulunuş şekilleri ve bulunma düzeyleri hakkında bilgi vermek. Hayvan türüne ve yaşına göre yem maddelerinin verilme miktarlarını öğretmek. Yemlerde bulunan beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelerin isimlerini, hayvan sağlığına zararlarını ve olumsuz etkilerinin nasıl giderilebileceğini öğretmek. Yemlerin hayvan türlerine göre sindirilebilirlikleri arasındaki farklılıkları ve bunun hayvan beslemedeki önemini kavratmak. Biyotik ve abiyotik bozulma temelinde yem hijyeni kavramını tanımlamak ve hayvan beslemedeki önemini benimsetmek. Yemlerin tüketimini ve sindirilebilirliğini artırmak, bozulmasını önlemek ve uzun süre saklanmasını sağlamak için uygulanan teknolojik işlemler ve yem formları hakkında bilgilendirmek. Yem maddelerinin değerliliğinin belirlenmesi için yapılan organoleptik ve fiziksel muayene ile kimyasal analiz yöntemlerine ilişkin temel bilgiler vermek. Sağlıklı hayvan veya ekonomik hayvancılık ile yemler, yem hijyeni ve teknolojisi arasındaki ilişkiyi kavratmak.
Yemler ve hayvan besleme açısından besin maddesi kavramı, yemlerde besin madde analizlerinin yapılmasının önemi, besin maddelerinin tek ve çok mideli hayvanlarda sindirilebilirlikleri açısından farklılıklar, çayır ve mera, kaba ve yoğun yemler, yem hijyeni ve teknolojisi.
| Doç. Dr. Ömer SEVİM |
| Dr. Öğr. Üyesi Onur TATLI |
| Prof. Dr. Ahmet Gökhan ÖNOL |
| Prof. Dr. Bekir Hakan KÖKSAL |
| Prof. Dr. Bülent ÖZSOY |
| Prof. Dr. Özcan CENGİZ |
| 1. | Hayvanların sağlığını korumak, bilimsel ve ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için gerekli olan doğru hayvan beslemenin temelinde yer alan yemler konusunda bilgi sahibidir. |
| 2. | Hayvan türlerinin beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve ekonomik rasyon hazırlayabilmede kullanılacak yem maddelerinin özelliklerini bilir. |
| 3. | Hayvan türlerine göre yemlerin verilme miktarlarını ve yemlerin kullanılmasında dikkat edilecek konuları bilir. |
| 4. | Yemlerin kalite belirlenmesinde kullanılan organoleptik, fiziksel muayene ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir |
| 5. | Türkiye’de ve dünyada yaygın olarak kullanılan yem maddelerinin hayvan besleme açısından özelliklerini bilir ve bu konuda yetiştiricilere bilgi verebilir. |
| 1. | Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. (2000) Yemler ve Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, Konya. |
| 2. | Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara. |
| 3. | Kellerns, R.O., Church, D.C. (2002) Livestock Feeds and Feeding, Prentice Hall, New Jersey |
| 4. | Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. (2004) Tables of composition and nutritional value of feed materials, INRA Editions, Wageningen Academic Publishers. |
| 5. | Yavuz, H.M. (2001) Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler, Hilal Yayınevi, İstanbul. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 28 | 0 | 1 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 30 | 0 | 1 | 30 |
| Ödev | 1 | 9 | 1 | 10 |
| Ara Sınav | 1 | 2 | 1 | 3 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 3 | 1 | 4 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 | PÇ-23 | PÇ-24 | PÇ-25 | PÇ-26 | PÇ-27 | PÇ-28 | PÇ-29 | PÇ-30 | PÇ-31 | PÇ-32 | PÇ-33 | PÇ-34 | PÇ-35 | PÇ-36 | |
OÇ-1 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-2 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-4 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||