Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yem Bilgisi ve Hijyeni
Ders Kodu: VET213
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Yem bilgisine ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin sınıflandırılmasını öğretmek. Besin maddelerinin yemlerde bulunuş şekilleri ve bulunma düzeyleri hakkında bilgi vermek. Hayvan türüne ve yaşına göre yem maddelerinin verilme miktarlarını öğretmek. Yemlerde bulunan beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelerin isimlerini, hayvan sağlığına zararlarını ve olumsuz etkilerinin nasıl giderilebileceğini öğretmek. Yemlerin hayvan türlerine göre sindirilebilirlikleri arasındaki farklılıkları ve bunun hayvan beslemedeki önemini kavratmak. Biyotik ve abiyotik bozulma temelinde yem hijyeni kavramını tanımlamak ve hayvan beslemedeki önemini benimsetmek. Yemlerin tüketimini ve sindirilebilirliğini artırmak, bozulmasını önlemek ve uzun süre saklanmasını sağlamak için uygulanan teknolojik işlemler ve yem formları hakkında bilgilendirmek. Yem maddelerinin değerliliğinin belirlenmesi için yapılan organoleptik ve fiziksel muayene ile kimyasal analiz yöntemlerine ilişkin temel bilgiler vermek. Sağlıklı hayvan veya ekonomik hayvancılık ile yemler, yem hijyeni ve teknolojisi arasındaki ilişkiyi kavratmak.

Özet İçerik

Yemler ve hayvan besleme açısından besin maddesi kavramı, yemlerde besin madde analizlerinin yapılmasının önemi, besin maddelerinin tek ve çok mideli hayvanlarda sindirilebilirlikleri açısından farklılıklar, çayır ve mera, kaba ve yoğun yemler, yem hijyeni ve teknolojisi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ömer SEVİM
Dr. Öğr. Üyesi Onur TATLI
Prof. Dr. Ahmet Gökhan ÖNOL
Prof. Dr. Bekir Hakan KÖKSAL
Prof. Dr. Bülent ÖZSOY
Prof. Dr. Özcan CENGİZ
Öğrenme Çıktıları
1.Hayvanların sağlığını korumak, bilimsel ve ekonomik bir hayvancılık yapılabilmesi için gerekli olan doğru hayvan beslemenin temelinde yer alan yemler konusunda bilgi sahibidir.
2.Hayvan türlerinin beslenme gereksinimlerini karşılayacak ve ekonomik rasyon hazırlayabilmede kullanılacak yem maddelerinin özelliklerini bilir.
3.Hayvan türlerine göre yemlerin verilme miktarlarını ve yemlerin kullanılmasında dikkat edilecek konuları bilir.
4.Yemlerin kalite belirlenmesinde kullanılan organoleptik, fiziksel muayene ve kimyasal analiz yöntemlerini bilir
5.Türkiye’de ve dünyada yaygın olarak kullanılan yem maddelerinin hayvan besleme açısından özelliklerini bilir ve bu konuda yetiştiricilere bilgi verebilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. (2000) Yemler ve Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, Konya.
2.Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
3.Kellerns, R.O., Church, D.C. (2002) Livestock Feeds and Feeding, Prentice Hall, New Jersey
4.Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. (2004) Tables of composition and nutritional value of feed materials, INRA Editions, Wageningen Academic Publishers.
5.Yavuz, H.M. (2001) Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler, Hilal Yayınevi, İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Yemler ve hayvan besleme açısından besin maddesi kavramı, besin maddelerinin sınıflandırılması, besin maddelerinin bitkisel ve hayvansal organizmada veya yemlerde bulunuş şekilleri ve miktarları açısından karşılaştırılması & Yemlerin besin madde analizlerinin yapılmasının önemi, yem analiz laboratuvarında kullanılan temel cihazlar ve araç - gereçler, laboratuvarda çalışırken uyulacak kurallar ve dikkat edilecek noktalar
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Besin maddelerinin tek ve çok mideli hayvanlarda sindirilebilirlikleri açısından farklılıklar / Yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması; kaba yem, yoğun yem ve karma yem kavramları & Yemlerde kalitenin belirlenmesinde kullanılan organoleptik, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik muayeneler, yemlerden örnek alınması, laboratuvar analizine hazır hale getirilmesi.
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Çayır ve mera kalitesini etkileyen etmenler, mera yönetiminde dikkat edilecek temel noktalar, mera ve hayvan sağlığı. & Weende analiz sistemi ve ham besin madde kavramı, kuru madde ve ham kül analizleri, yemlerin doğal halde ve kuru madde temelinde besin madde bileşiminin belirlenmesi ve karşılaştırılması.
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Kaba yemler - buğdaygil ve baklagil yeşil yemleri, kök ve yumru yemler. & eende analiz sistemi, ham protein, ham yağ ve ham selüloz analizleri, azotsuz öz madde ve toplam karbonhidrat miktarlarının hesaplanması.
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Kaba yemler - dolgu maddesince zengin yemler, kuru otlar. & Kaba yemlerde NDF, ADF ve ADL analizleri, kaba yem kalitesinin önemi.
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Kaba yemler - silaj. & Türkiye’de meraların dünü ve bugünü hakkında bilgi verilmesi
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Buğdaygil otları, baklagil otları, kök ve yumru yemler, dolgu maddesince zengin yemlerin tanıtılması. & Türkiye’de meraların dünü ve bugünü hakkında bilgi verilmesi / Buğdaygil otları, baklagil otları, kök ve yumru yemler, dolgu maddesince zengin yemlerin tanıtılması (Ara sınav)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Yoğun yemler - tane yemler. & Kuru otun organoleptik muayenesi / Silaj ve silajda kalitenin belirlenmesi.
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Yoğun yemler - endüstri kalıntısı yemler (değirmencilik ve şeker endüstrisi). & Yem fabrikasına gezi (laboratuvar ve yem maddelerinin gösterilmesi)
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Yoğun yemler - endüstri kalıntısı yemler (yağ, nişasta ve fermantasyon endüstrisi). & Tane yemlerin tanıtılması, tane yemlerde kalitenin belirlenmesi
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Yoğun yemler - hayvansal kökenli yemler. & Endüstri kalıntısı yoğun yemlerin tanıtılması ve kalitenin belirlenmesi.
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Yoğun yemler - mineral yemler, üre, yemlik yağlar, alışılmamış yem maddeleri. & Hayvansal kökenli yemler, mineral yemler, üre ve yemlik yağların gösterilmesi
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Yem hijyeni. & Endüstri kalıntısı kaba yemlerin tanıtılması, kalitenin belirlenmesi ve saklama koşulları
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Yem hijyeni (devam). & Yemlerin fiziksel ve mikroskobik olarak incelenmesi, yem ünitesinin gezdirilmesi, elle karma yem hazırlatılması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders280128
Uygulamalı Ders300130
Ödev19110
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
4
5
3
4
4
OÇ-2
3
4
5
3
4
4
OÇ-3
4
3
4
5
3
4
4
OÇ-4
4
5
3
4
4
OÇ-5
4
3
4
5
3
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026