Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Barınak ve Üretim Hijyeni
Ders Kodu: VET215
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 1
AKTS: 1
Amaç

Çiftlik hayvanlarında barınak hijyeninin öneminin öğretilmesi. Barınakların mekanik temizliğinin ve dezenfeksiyonunun kavratılması. Barınaklarda hayvansal üretim aşamasında bulaşmaların en aza indirilmesi için gerekli hijyen uygulamalarının öğretilmesi.

Özet İçerik

Mekanik temizlik, hijyen, barınak hijyeni, üretim hijyeni, sanitasyon, dezenfektan, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları. Üretimde hastalık bulaşma riski ve bulaşma şekilleri. Barınakların (kümes, ahır, ağıl, tavla) mekanik temizliği. Dezenfeksiyon, karantina, aşılama programı, paraziter mücadele.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Solmaz KARAARSLAN
Öğrenme Çıktıları
1.Çiftlik hayvanlarında üretimde gerekli hijyenik tedbirleri bilir.
2.Barınak hijyeni bakımından mekanik temizliği uygun yöntemler ile yaptırabilir.
3.Dezenfektan maddeleri ve özelliklerini bilir.
4.Barınakların uygun şekilde dezenfekte edilmesini yaptırabilir.
5.Üretim hijyeni açısından gerekli prosedürleri bilir ve değişiklikleri takip edebilir.
6.Barınaklara hastalık bulaşmasını engelleyici düzenlemeleri ve hijyenik uygulamaları yapabilir
7.Sağlık uygulamaları olarak, aşı programlarını, antiparaziter mücadeleyi bilip uygulayabilir
8.Karantina bilgisine sahip olup, gerekli durumlarda karantina prosedürlerini uygular.
9.Veteriner Hekimliği ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat bilgisine sahip olmak.
10.Meme sağlığı ve sağım hijyeni prosedürlerini bilir.
11.Türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunmak ve uygulamak.
12.İşletmelerde biyogüvenlik önlemlerini uygulayabilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Akam, D.N, Dodd, F.H, Quick, A.J. Milking, milk production hygiene and udder health. FAO Animal Production and Health Paper: 78. FAO of the United Nations Rome, 1989.
2.Aksoy, F.T. (1994): Tavuk Yetiştiriciliği, Ankara Üniversitesi Matbaası, Ankara.
3.Alpan, O., Arpacık, R. (1994) Sığır Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.
4.Arpacık, R. (1996) At Yetiştiriciliği. Şahin Matbaası, Ankara.
5.Battaglia, R.A. (2001): Handbook of Livestock Management. Practice-Hall International Ltd, London
6.Ensminger, M. E. (1992): The Stockman’s Handbook. Interstate Publishers, Inc. Denville, Illinois.
7.Wathes, C.M., Charles, D.R. (1994): Livestock Housing. CAB International, Wallingford, UK.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Hayvanlarda barınak ihtiyacı ve önemi. Mekanik temizlik, hijyen, barınak hijyeni, üretim hijyeni, sanitasyon, dezenfektan, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları.
2. Hafta - Teorik
Barınaklarda hava kalitesi, zararlı gaz düzeyleri ve havalandırma sistemleri
3. Hafta - Teorik
Üretimde hastalık bulaşma riski ve bulaşma şekilleri
4. Hafta - Teorik
Barınakların (kümes, ahır, ağıl, tavla) mekanik temizliği
5. Hafta - Teorik
Barınaklarda (Ahır, ağıl, tavla) dezenfeksiyon işlemlerinde temel prensipler
6. Hafta - Teorik
Kümeslerin, kuluçkalık yumurtaların, kuluçkahanenin dezenfeksiyonu
7. Hafta - Teorik
Karantina
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav/Sığırlarda üretim hijyen uygulamaları (giriş-çıkış planlamaları, karantina, ayak banyoları, fiziksel bariyerler, ilaçlamalar, dezenfeksiyon vb)
9. Hafta - Teorik
Sağım hijyeni
10. Hafta - Teorik
Koyun ve keçilerde üretim hijyen uygulamaları (giriş-çıkış planlamaları, karantina, ayak ve vücut banyoları, fiziksel bariyerler, ilaçlamalar, ağıl temizliği ve dezenfeksiyon)
11. Hafta - Teorik
Kümeslerde hijyen uygulamaları (giriş-çıkış planlamaları, karantina, kemirici-sinek-kuş mücadelesinde fiziksel ve kimyasal bariyerler, ilaçlamalar, aşılamalar, dezenfeksiyon vb)
12. Hafta - Teorik
At barınaklarında hijyen uygulamaları (giriş-çıkış planlamaları, karantina, ayak banyoları, fiziksel bariyerler, ilaçlamalar, dezenfeksiyon vb)
13. Hafta - Teorik
Aşılar ve aşılama programları
14. Hafta - Teorik
Hayvancılık işletmelerinde biyogüvenlik uygulamaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)25
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
1
3
5
4
1
4
1
2
4
4
OÇ-2
1
3
5
2
2
4
1
2
4
4
OÇ-3
1
4
2
1
1
1
1
1
1
1
OÇ-4
1
4
5
4
4
1
1
1
5
1
OÇ-5
2
5
5
5
2
5
1
1
5
1
OÇ-6
2
5
5
5
2
5
1
1
5
1
OÇ-7
4
OÇ-8
5
OÇ-9
2
3
5
OÇ-10
3
5
5
5
OÇ-11
3
5
5
5
OÇ-12
5
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026