
| Ders Kodu | : VET215 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 1 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 1 |
| AKTS | : 1 |
Çiftlik hayvanlarında barınak hijyeninin öneminin öğretilmesi. Barınakların mekanik temizliğinin ve dezenfeksiyonunun kavratılması. Barınaklarda hayvansal üretim aşamasında bulaşmaların en aza indirilmesi için gerekli hijyen uygulamalarının öğretilmesi.
Mekanik temizlik, hijyen, barınak hijyeni, üretim hijyeni, sanitasyon, dezenfektan, dezenfeksiyon, sterilizasyon kavramları. Üretimde hastalık bulaşma riski ve bulaşma şekilleri. Barınakların (kümes, ahır, ağıl, tavla) mekanik temizliği. Dezenfeksiyon, karantina, aşılama programı, paraziter mücadele.
| Dr. Öğr. Üyesi Solmaz KARAARSLAN |
| 1. | Çiftlik hayvanlarında üretimde gerekli hijyenik tedbirleri bilir. |
| 2. | Barınak hijyeni bakımından mekanik temizliği uygun yöntemler ile yaptırabilir. |
| 3. | Dezenfektan maddeleri ve özelliklerini bilir. |
| 4. | Barınakların uygun şekilde dezenfekte edilmesini yaptırabilir. |
| 5. | Üretim hijyeni açısından gerekli prosedürleri bilir ve değişiklikleri takip edebilir. |
| 6. | Barınaklara hastalık bulaşmasını engelleyici düzenlemeleri ve hijyenik uygulamaları yapabilir |
| 7. | Sağlık uygulamaları olarak, aşı programlarını, antiparaziter mücadeleyi bilip uygulayabilir |
| 8. | Karantina bilgisine sahip olup, gerekli durumlarda karantina prosedürlerini uygular. |
| 9. | Veteriner Hekimliği ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat bilgisine sahip olmak. |
| 10. | Meme sağlığı ve sağım hijyeni prosedürlerini bilir. |
| 11. | Türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunmak ve uygulamak. |
| 12. | İşletmelerde biyogüvenlik önlemlerini uygulayabilir. |
| 1. | Akam, D.N, Dodd, F.H, Quick, A.J. Milking, milk production hygiene and udder health. FAO Animal Production and Health Paper: 78. FAO of the United Nations Rome, 1989. |
| 2. | Aksoy, F.T. (1994): Tavuk Yetiştiriciliği, Ankara Üniversitesi Matbaası, Ankara. |
| 3. | Alpan, O., Arpacık, R. (1994) Sığır Yetiştiriciliği. Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. |
| 4. | Arpacık, R. (1996) At Yetiştiriciliği. Şahin Matbaası, Ankara. |
| 5. | Battaglia, R.A. (2001): Handbook of Livestock Management. Practice-Hall International Ltd, London |
| 6. | Ensminger, M. E. (1992): The Stockman’s Handbook. Interstate Publishers, Inc. Denville, Illinois. |
| 7. | Wathes, C.M., Charles, D.R. (1994): Livestock Housing. CAB International, Wallingford, UK. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Ara Sınav | 1 | 4 | 1 | 5 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 25 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 | PÇ-23 | PÇ-24 | PÇ-25 | PÇ-26 | PÇ-27 | PÇ-28 | PÇ-29 | PÇ-30 | PÇ-31 | PÇ-32 | PÇ-33 | PÇ-34 | PÇ-35 | PÇ-36 | |
OÇ-1 | 1 | 3 | 5 | 4 | 1 | 4 | 1 | 2 | 4 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-2 | 1 | 3 | 5 | 2 | 2 | 4 | 1 | 2 | 4 | 4 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-3 | 1 | 4 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-4 | 1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 1 | 1 | 1 | 5 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | 1 | 1 | 5 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-6 | 2 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | 1 | 1 | 5 | 1 | ||||||||||||||||||||||||||
OÇ-7 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-8 | 5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-9 | 2 | 3 | 5 | |||||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-10 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-11 | 3 | 5 | 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-12 | 5 | 3 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||