Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği
Ders Kodu: VET319
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini öğretmek. Bazı temel ekonomik kavramları öğretmek. Öğrencinin hayvancılık işletmelerinin kurulması, işletilmesi ile bu işletmelere ait maliyet ve kar analizleri hakkında genel bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Özet İçerik

Hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi. Arz ve talep, esneklik kavramı, piyasa türleri. Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi. Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin sağlanması. İşletmelerde stok kontrolü. İşletmelerde üretim planlaması. Hayvansal ürün pazarlaması. Kooperatifçilik, istihdam, milli gelir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Mehmet Kenan TÜRKYILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Öğrenci, hayvansal üretimde yer alan işletmeler ile ilgili temel bilgilere sahip olur.
2.Ekonominin temel yapı taşlarını bilir.
3.Hayvancılık işletmesinin kuruluş aşamalarını ve işletilme modellerini bilir.
4.Hayvancılık işletmelerinde üretim planlaması ve hayvansal ürün pazarlama yöntemlerini bilir.
5.Kazandığı bilgiler ile hayvancılık yapan ve yapacak olan kişilere yardımcı olacak alt yapıya sahip olur.
6.Hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak için Veteriner Hekimliği bilgilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, bu amaçla mesleki yeteneklerini kullanmak.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Aral, S (1997) Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ders Notları, A.Ü. Veteriner Fakültesi, Ankara.
2.Luening, R (1996) Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi (Çev: M. Kenan Türkyılmaz). ADU Yayın No: 29, Aydın.
3.Luening, A.R. (2008): Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi. Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 29
4.Müftüoğlu, T. (1994): İşletme İktisadı. Turhan Kitabevi, Ankara
5.Korver, S., Arendonk Van, J.A.M. (1988): Modelling of Livestock Production Systems. Kluwer Academic Publishers,London
6.Morris, R.S. Dijkhuizen, A.A. (1997):Animal Health Economics. University of Sydney.
7.Rodostits, O. M. (2001): Herd Health. W.B. Saunders Company.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi, hayvancılığın ekonomide üstlendiği görevler
2. Hafta - Teorik
Ekonominin kısa tarihi, bazı temel ekonomik kavramlar
3. Hafta - Teorik
Arz ve Talep, esneklik kavramı, piyasa türleri
4. Hafta - Teorik
Hayvancılık işletmelerinde kuruluş yeri seçimi ve dikkat edilmesi gereken noktalar
5. Hafta - Teorik
Hayvancılık işletmelerinde üretim faktörlerinin sağlanması (personel alımı, personelin işletmede devamlılığının sağlanması, işgücü devir hızı, işletmelerde hizmet içi eğitim, işletmelerde uygulanan ücret sistemleri)
6. Hafta - Teorik
İşletmelerde stok kontrolü (Hammaddenin bulunması, taşınması, sipariş usulleri ile bunların avantaj ve dezavantajları)
7. Hafta - Teorik
İşletmelerde finansman (mali kaynakların bulunması ve kendi içinde değerlendirilmesi, işletmelerde kullanılan temel finansman kaynakları ile bunların olumlu ve olumsuz tarafları) İşletmelerde üretim planlaması (ortalama, sabit ve marjinal gelir ve gider, uzun ve kısa dönem kavramları, hayvancılık işletmelerinde maliyeti oluşturan maliyet unsurları)
8. Hafta - Teorik
Ara sınav/Hayvansal ürün pazarlaması (piyasa araştırması, potansiyel tüketici araştırması, reklam stratejileri, marka ve markalaşmanın önemi, ambalaj sorunu, pazarlama kanalları)
9. Hafta - Teorik
Kooperatifçilik (tanım ve tarihi gelişimi, Türkiye’de kooperatifleşme süreci, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, temel kooperatifçilik ilkeleri)
10. Hafta - Teorik
Türkiye’de uygulanan hayvancılık politikalarının yakın geçmişten günümüze doğru ele alınması, yapılan hatalı uygulama ve geliştirilen yanlış politikalar, populist yaklaşımlar, kalkınma planları ve bu planların hayvancılık üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri.
11. Hafta - Teorik
İstihdam ( işsizlik çeşitleri, hayvancılıktaki yansımaları), Enflasyon (tanım, çeşitleri ve hayvancılık üzerindeki olası etkileri)
12. Hafta - Teorik
Milli gelir (milli gelirin hesaplanması, GSMH, GSYİH, gelir bölüşümü-Lorenz Eğrisi), Para (para çeşitleri, ekonomideki fonksiyonları, para yerine kullanılan araçlar)
13. Hafta - Teorik
Ekonomik kayba neden olan hayvan hastalıkları ve kontrolü
14. Hafta - Teorik
Sürü sağlığı ekonomisi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev101010
Ara Sınav1325
Dönem Sonu Sınavı1527
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
1
3
1
3
2
2
2
2
OÇ-2
3
OÇ-3
1
2
2
2
1
2
OÇ-4
3
2
2
OÇ-5
3
OÇ-6
3
5
2
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026