
| Ders Kodu | : VET419 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
1. Et muayenesi kısmında mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvan kesimi ve sistematik muayene, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler, yasal hükümler içerisinde verilecek kararlar gibi konuların öğretilmesi 2. Et teknolojisi bölümünde et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri ile fermente et ürünleri, haşlanmış et ürünleri, köfte, füme dil vb. ürünlerin üretim teknolojisi ile et işleme yerlerinde temizlik-dezenfeksiyon konularının öğretilmesi 3. Et işletmelerinde yöneticilik özelliklerinin aktarılması konularında beceri kazandırmak
Kasaplık hayvanlarda antemortem ve postmortem muayene, ihbari mecburi, kesimi yasak ve tazminatlı hastalıklar, zoonoz hastalıklar, et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması ve derecelendirilmesi, et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon, et ürünleri üretim prensipleri.
| Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY |
| Prof. Dr. Filiz KÖK |
| 1. | Mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özelliklerini öğrenir |
| 2. | Kasaplık hayvanlarda antemortem ve postmortem muayeneyi öğrenir. |
| 3. | Et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar ve patolojik değişikliklerin teşhisini koyabilir ve yasal hükümler içerisinde verilecek kararları öğrenir. |
| 4. | Kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması ve derecelendirilmesini öğrenir. |
| 5. | Et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon programı uygulayabilir. |
| 6. | Et ürünleri üretim prensiplerini bilir ve uygular |
| 1. | Yıldırım, Y. (1996). Et endüstrisi, Ankara. |
| 2. | Tayar, M. (2001). Et muayenesi, Bursa. |
| 3. | İnal, T. (1995). Kesim Hayvanı ve Et Muayenesi, İzmir. |
| 4. | İnal, T. (1997). Mezbaha Bilgisi, İzmir. |
| 5. | Arslan, A. (2002). Et teknolojisi, Ankara. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 7 | 1 | 8 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | PÇ-20 | PÇ-21 | PÇ-22 | PÇ-23 | PÇ-24 | PÇ-25 | PÇ-26 | PÇ-27 | PÇ-28 | PÇ-29 | PÇ-30 | PÇ-31 | PÇ-32 | PÇ-33 | PÇ-34 | PÇ-35 | PÇ-36 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 5 | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-2 | 3 | 5 | 2 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
OÇ-3 | 3 | 5 | 2 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||||||||||||||||||
OÇ-4 | 2 | 3 | 2 | 5 | 3 | |||||||||||||||||||||||||||||||
OÇ-5 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 4 | |||||||||||||||||||||||||
OÇ-6 | 4 | 4 | 3 | 2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||