Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et Hijyeni ve Et Ürünleri Teknolojisi
Ders Kodu: VET419
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

1. Et muayenesi kısmında mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvan kesimi ve sistematik muayene, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler, yasal hükümler içerisinde verilecek kararlar gibi konuların öğretilmesi 2. Et teknolojisi bölümünde et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri ile fermente et ürünleri, haşlanmış et ürünleri, köfte, füme dil vb. ürünlerin üretim teknolojisi ile et işleme yerlerinde temizlik-dezenfeksiyon konularının öğretilmesi 3. Et işletmelerinde yöneticilik özelliklerinin aktarılması konularında beceri kazandırmak

Özet İçerik

Kasaplık hayvanlarda antemortem ve postmortem muayene, ihbari mecburi, kesimi yasak ve tazminatlı hastalıklar, zoonoz hastalıklar, et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması ve derecelendirilmesi, et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon, et ürünleri üretim prensipleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY
Prof. Dr. Filiz KÖK
Öğrenme Çıktıları
1.Mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özelliklerini öğrenir
2.Kasaplık hayvanlarda antemortem ve postmortem muayeneyi öğrenir.
3.Et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar ve patolojik değişikliklerin teşhisini koyabilir ve yasal hükümler içerisinde verilecek kararları öğrenir.
4.Kasın ete dönüşmesi, etin olgunlaşması ve derecelendirilmesini öğrenir.
5.Et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon programı uygulayabilir.
6.Et ürünleri üretim prensiplerini bilir ve uygular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yıldırım, Y. (1996). Et endüstrisi, Ankara.
2.Tayar, M. (2001). Et muayenesi, Bursa.
3.İnal, T. (1995). Kesim Hayvanı ve Et Muayenesi, İzmir.
4.İnal, T. (1997). Mezbaha Bilgisi, İzmir.
5.Arslan, A. (2002). Et teknolojisi, Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Et kombinaları, mezbaha bilgisi, mezbahaları oluşturan bölümler ve yasal düzenlemeler
1. Hafta - Uygulama
Biyogüvenlik uygulamaları. Et kombinaları bölümlerinin tanıtılması
2. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda kesim için gerekli belgeler, antemortem muayene, kesimi yasak durumlar ve hastalıklar, ihbari mecburi ve tazminatlı hastalıklar, zoonoz hastalıklar, kasaplık hayvanların kesimi ve sistematik et muayenesi
2. Hafta - Uygulama
Sığırlarda baş, gövde ve iç organlara ait lenf yumrularının muayenesi
3. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen bakteriyel ve viral hastalıklar
3. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde baş, gövde ve iç organların lenf yumrularının muayenesi
4. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen bakteriyel ve viral hastalıklar
4. Hafta - Uygulama
Büyükbaş hayvanlarda et muayenesi
5. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen paraziter hastalıklar ve patolojik değişiklikler
5. Hafta - Uygulama
Büyükbaş hayvanlarda et muayenesi
6. Hafta - Teorik
Et histolojisi ve kasın ete dönüşmesi, elektriksel stimülasyon
6. Hafta - Uygulama
Küçükbaş hayvanlarda et muayenesi
7. Hafta - Teorik
Et kimyası ve et parçalama
7. Hafta - Uygulama
Küçükbaş hayvanlarda et muayenesi
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (ARA SINAV)
8. Hafta - Uygulama
Sığır karkaslarının parçalanması, Değerli etler
9. Hafta - Teorik
Değerli etler
9. Hafta - Uygulama
Sığır karkaslarının parçalanması, Değerli etler
10. Hafta - Teorik
Kanatlı kesimi ve et muayenesi
10. Hafta - Uygulama
Kanatlılarda et muayenesi
11. Hafta - Teorik
Fermente et ürünleri teknolojisi
11. Hafta - Uygulama
Sucuk yapımı sucuk yapım teknolojisi
12. Hafta - Teorik
Haşlanmış et ürünleri teknolojisi
12. Hafta - Uygulama
Salam ve sosis üretimi
13. Hafta - Teorik
Et mikrobiyolojisi ve etlerin muhafaza yöntemleri
13. Hafta - Uygulama
Karkastan, iç organlardan ve et ürünlerinden numune alınması taşınması ve laboratuvara getirilen etlere uygulanan muayeneler
14. Hafta - Teorik
Et endüstrisinde HACCP
14. Hafta - Uygulama
Et işletmelerinde personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
4
3
2
2
3
2
5
3
OÇ-2
3
5
2
4
3
3
5
5
4
5
3
4
5
5
5
OÇ-3
3
5
2
4
3
3
5
5
4
5
3
4
5
5
5
OÇ-4
2
3
2
5
3
OÇ-5
3
4
3
2
3
2
2
5
4
3
4
OÇ-6
4
4
3
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026