Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Hijyeni ve Kontrolü
Ders Kodu: VET505
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda kimyası, gıda kontaminasyonları, gıda mikrobiyolojisi, gıda zehirlenmeleri, temizlik ve dezenfeksiyon, HACCP kavramları alanında beceri kazandırmak

Özet İçerik

Gıda kimyası, beslenme, gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeler, gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili faktörler ile besin zehirlenmeleri, et, süt, kanatlı eti, yumurta, su ve su ürünlerinin kontaminasyon kaynakları, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, HACCP.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda kimyası, beslenme ve besin ilişkilerini öğrenir
2.Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeleri öğrenir.
3.Gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili faktörler ile besin zehirlenmelerini öğrenir.
4.Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamaları öğrenir.
5.Et, süt, kanatlı eti, yumurta, su ve su ürünlerinin kontaminasyon kaynakları ile bunlarla ilgili kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri öğrenir.
6.Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon ve HACCP konularını öğrenir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Demirci., (2001) Gıda Kimyası, Onur Grafik, İstanbul
2.Erol, İ. (2007) Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
3.Ünlütürk, A., Turantaş, F. (1999) Gıda Mikrobiyolojisi, Meta Basım Matbaacılık, İzmir.
4.Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K. (1999) Gıda hijyeni, Teknik Yayınları, İstanbul.
5.Patır, B. (2002) Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ders Notları, Elazığ.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin amacı, kaynak kitapların tanıtımı ve genel giriş, hijyenin tanımı, beslenme ve beslenme hataları, besin maddeleri ve unsurları
1. Hafta - Uygulama
Giriş, laboratuvarların gezilmesi, alet ve cihazların tanıtılması. Biyogüvenlik uygulamaları.
2. Hafta - Teorik
Proteinler, karbonhidratlar ve yağlar
2. Hafta - Uygulama
Gıdaların kimyasal analizleri 1
3. Hafta - Teorik
Vitaminler ve mineral maddeler
3. Hafta - Uygulama
Gıdaların kimyasal analizleri 2
4. Hafta - Teorik
Gıda mikrobiyolojisine giriş, kontaminasyon kaynakları, mikrobial gıda kontaminasyonları, gıdalarda mikrobial gelişme üzerine etkili olan iç ve dış faktörler (gıdanın yapısı ve bileşimi, su aktivitesi, pH değeri, redox potansiyeli, sıcaklık, atmosferin etkileri)
4. Hafta - Uygulama
Suların kimyasal analizleri
5. Hafta - Teorik
Gıdaların dayanıklılığını ve güvenirliliğini etkilen teknolojik uygulamalar (yüksek ısı-düşük ısı uygulamaları, kurutma ve yoğunlaştırma, tuz şeker ilavesi, yüksek basınç uygulamaları, dumanlama paketleme ve ışınlama)
5. Hafta - Uygulama
Mikrobiyolojik ekimlerde kullanılan besi yerleri ve hazırlanmaları
6. Hafta - Teorik
Salmonella, E.coli, Shigella, Campylobacter’den ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
6. Hafta - Uygulama
Mikrobiyolojik ekime hazırlık ve ekim yöntemleri
7. Hafta - Teorik
S.aureus, B.cereus, Cl. perfiringes, Cl. botilinum’dan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
7. Hafta - Uygulama
Gıdalarda toplam bakteri, maya-küf, S. aureus aranması
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
8. Hafta - Uygulama
Gıdalarda Koliform bakteri ve E. coli aranması
9. Hafta - Teorik
Vibrio cholera, Vibrio vulnificus, Plesiomonas shigelloides, Aeromonas hydrophila, Vibrio parahaemolyticus, Y.enterocolitica’dan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
9. Hafta - Uygulama
Suların mikrobiyolojik analizleri
10. Hafta - Teorik
Gıdalarda mikotoksinler ve gıda kaynaklı viral hastalıklar
10. Hafta - Uygulama
Gıdalarda Salmonella spp, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7 aranması
11. Hafta - Teorik
Kabuklu deniz hayvanlarından ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonlar
11. Hafta - Uygulama
Gıdalarda Clostridium ve Vibrio cinsi bakterilerin aranması
12. Hafta - Teorik
Su hijyeni
12. Hafta - Uygulama
Gıdalarda laktik asit bakterilerinin aranması
13. Hafta - Teorik
Et hijyeni ve deniz ürünleri hijyeni. Kanatlı etleri ve yumurta hijyeni. Süt hijyeni.
13. Hafta - Uygulama
Yumurtada tazelik-bayatlık muayeneleri
14. Hafta - Teorik
HACCP, temizlik ve dezenfeksiyon, gıda işletmelerinde hijyen kontrolleri
14. Hafta - Uygulama
Kanatlı ve balık etlerinin muayenesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
PÇ-21
PÇ-22
PÇ-23
PÇ-24
PÇ-25
PÇ-26
PÇ-27
PÇ-28
PÇ-29
PÇ-30
PÇ-31
PÇ-32
PÇ-33
PÇ-34
PÇ-35
PÇ-36
OÇ-1
2
3
2
4
3
4
OÇ-2
3
3
2
4
5
4
OÇ-3
2
3
2
4
3
4
OÇ-4
2
2
3
3
OÇ-5
4
3
3
3
5
5
5
OÇ-6
3
5
5
3
2
3
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026