
| Ders Kodu | : ISL327 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 5 |
Ders, işletme öğrencilerinin üretim/imalat alanındaki ihtiyaç duyacakları bilgileri sağlamayı amaçlamaktadır. Bir fabrikanın kurulmasında, üretim sistemlerinin belirlenmesi aşamasından, stok yapısına, lojistik destek hizmetlerinden kalite kontrol süreçlerine kadar işletmenin gereksinim duyduğu organizasyon ve hesaplamalar teorik olarak öğrenciye verilecektir. Ürünleri, eldeki kaynakların en etkin biçimde kullanılmasıyla, yüksek kalite ve mümkün en düşük maliyetle üretimi için gerekli şartların oluşturulması gerekir. İşletme yöneticisi, üretimle diğer fonksiyonlar arasındaki ilişkileri iyi belirleyip doğru kararlar alması gerekir. Bu amaçla matematik, istatistik, işletmecilik ve yöneticilik bilgilerinin deneyimler ışığında kullanılması sonucu verimli bir üretim gerçekleşebilir. Kısacası ders, öğrencilerin üretimin gerçekleştirilmesi sürecinde bilmeleri gereken teorik ve kavramsal altyapıyı oluşturur, üretim kararlarının verilmesinde yönetici adaylarını bilgisel olarak donatmayı amaçlar.
Üretim kavramı, üretim stratejileri ve üretim kararları, üretim organizasyonu ve diğer fonksiyonlarla ilişkiler, Üretim sistemlerinin sınıflandırılması, kesikli ve sürekli üretim sistemleri, Ürün tasarımı, yeni ürün stratejileri, basitleştirme, standartlaştırma, kodlama çalışması, Kuruluş yeri seçimi, değerleme yöntemleri, uluslararası kapsamda yer seçimi, Lojistik yönetimi, sipariş, depolama, satın alma fonksiyonları, küresel lojistik, Tedarik zinciri yönetimi, lojistik bilgi sistemleri, lojistik performans, İş Analizleri, metot geliştirme ve hareket ekonomisi, grafik araçlar, süreç akış diyagramı örneği, İş ölçümü teknikleri, standart zaman hesabı, ergonomi kavramı, Kalite kontrolü, muayene ve standartlar, Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Çemberleri, İstatistiksel kalite kontrolü, kalite kontrol araçları, Stok yönetimi ve Kapasite planlaması, talep tahminleri, Verimlilik, performans, etkinlik kavramları, ülke ekonomisi ve verimlilik, Verimlilik ölçüm yöntemleri, işletme performansı.
| Prof. Dr. Hüseyin ŞENKAYAS |
| 1. | Üretim yönetiminin amaç ve kapsamını açıklar. |
| 2. | Üretim sistemlerini sınıflandırır. |
| 3. | Tesis yeri seçimi ve kapasite planlaması yapar. |
| 4. | İş akışı düzenleme ve çizelgeleme yöntemlerini uygular. |
| 5. | Stok kontrol yöntemlerini açıklar. |
| 6. | Verimlilik ve kaliteyi artırmaya yönelik stratejiler geliştirir. |
| 1. | KOBU, Bülent, Üretim Yönetimi, Beta Yayınları. |
| 2. | ÜRETEN Sevinç, Üretim İşlemler Yönetimi, Gazi Yayınları. |
| 3. | TEKİN Mahmut, Üretim Yönetimi, Eğitim Yayınları. |
| 4. | DOĞRUER, İ. Mete, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 3 | 56 |
| Ara Sınav | 1 | 33 | 1 | 34 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 40 | 1 | 41 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 131 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-6 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 3 |