Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kalite Kontrol Teknikleri ve Standartları
Ders Kodu: ISL315
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Ders, işletme öğrencilerinin üretim süreçlerinde kaliteyi sağlamak ve kontrol etmek amacıyla uygulamada ihtiyaç duyacakları bilgileri sağlamayı amaçlamaktadır. Üretim sistemlerinin güvenilirliği müşteri için önemlidir. Tüketicinin kullanımına uygun ürünler ortaya çıkarmak için gerekli şartların hammaddeden son ürüne kadarki süreçte sağlanması için kalitenin her aşamada kontrol edilmesi gerekir. Söz konusu gereklilik için kalite kontrol araçlarının bilinmesi ve uygun yerlerde kullanılması öğrenciye aktarılacaktır. Rekabetin sürdürülebilmesi için kalitenin gerekliliği anlatılacaktır. Ayrıca, toplam kalite uygulamalarının içeriği ve toplam kalite kontrol çabalarının öğrenciye iletilmesi de amaçlanmaktadır. Bu konuda çeşitli yaklaşımlarla öğrencinin farklı görüşlerle ufkunun genişletilmesi ve kalite bilincinin yerleştirilmesi hedeflenmektedir. Kısacası ders, öğrencilerin üretimin gerçekleştirilmesi ve sürekli geliştirilmesi sürecinde kalite kontrolünü her aşamada gerçekleştirmesine yönelik olarak bilmeleri gereken teorik ve kavramsal altyapıyı oluşturur, üretim kararlarının verilmesinde yönetici adaylarını bilgisel olarak donatmayı amaçlar.

Özet İçerik

Kalite kavramı, Muayene, Güvenilirlik, Toplam kalite yönetimi, Toplam kalite yönetimi araçları, Kalite kontrolü, Kalite kontrol araçları, Kalite kontrolde tolerans limitleri, İstatistiksel deney tasarımı, Kalite fonksiyon yayılımı, Hata türü etkileri ve analizi, Sistemlerin güvenilirlik analizi, Kalite kontrol diyagramı uygulamaları, Kalite kontrolün verimliliğe etkisi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Esin SAYIN
Öğrenme Çıktıları
1.İşletmenin üretim ve kalite kararları alma problemlerine destek sağlama,
2.Kalite kontrol alanındaki gelişmelerle ilgili kavramları anlama ve kavrama,
3.Toplam kalite yönetimi içeriğindeki konuları kavrama,
4.Kalite kontrol yaklaşımlarını bilme ve uygulayabilme,
5.Kalite ve verimlilik alanında teorik bilgileri edinme, gerekli tabloları ve hesaplamaları oluşturabilme,
6.Matematik ve istatistik bilimlerini kalite kontrol alanında uygulayabilme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.KOBU, Bülent, Üretim Yönetimi, Beta Yayınları.
2.TEKİN Mahmut, Üretim Yönetimi, Eğitim Yayınları.
3.DOĞRUER, İ. Mete, Üretim Organizasyonu ve Yönetimi, Alfa Yayınları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kalite kavramı, muayene, güvenilirlik
2. Hafta - Teorik
Toplam kalite yönetimi
3. Hafta - Teorik
Toplam kalite yönetimi araçları
4. Hafta - Teorik
Kalite kontrolü
5. Hafta - Teorik
Kalite kontrol araçları, çizelgeler
6. Hafta - Teorik
Grafik yöntemler
7. Hafta - Teorik
Grafik yöntemler
8. Hafta - Teorik
Kalite kontrolde tolerans limitleri
9. Hafta - Teorik
İstatistiksel deney tasarımı
10. Hafta - Teorik
Kalite fonksiyon yayılımı
11. Hafta - Teorik
Hata türü etkileri ve analizi
12. Hafta - Teorik
Sistemlerin güvenilirlik analizi
13. Hafta - Teorik
Kalite kontrol diyagramı uygulamaları
14. Hafta - Teorik
Kalite kontrolün verimliliğe etkisi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ara Sınav125126
Dönem Sonu Sınavı130131
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)127
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
4
4
3
3
3
2
2
3
2
3
OÇ-2
4
4
4
3
4
3
2
4
3
4
OÇ-3
4
4
5
4
4
4
3
4
3
4
OÇ-4
4
3
4
3
4
3
2
4
3
4
OÇ-5
4
4
4
4
4
4
3
4
4
4
OÇ-6
4
4
4
4
4
4
3
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026