Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yemlerde Depolama ve Hijyen
Ders Kodu: ZT426
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Yem hijyenini etkileyen faktörler ve yem hijyeni için kullanılan yöntemler hakkında genel bilgiler vermek.

Özet İçerik

Yem hijyeninin önemi, yem hijyenini etkileyen faktörler, sağlık koruma ve zararlı kontrolünde kullanılan yöntemler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Önder ÜSTÜNDAĞ
Öğrenme Çıktıları
1.1. Yem hijyeninin önemini kavrama
2.2. Yem hijyenini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma
3.3. Yem hijyeninde kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olma
4.4. Sağlık korumada kullanılan yöntemler hakkında bilgi sahibi olma
5.5. Zararlı kontrolünde uygulanacak yöntemler hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Ahmet Egün, Ş.D. Tuncer, İ. Çolpan vd 2016. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi 6.Basım. Uğurer Yayınları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yem hijyeninin önemi ve yemlerin hijyen kalitesini etkileyen faktörler
2. Hafta - Teorik
Yem üretimindeki risk faktörleri
3. Hafta - Teorik
Mikroorganizmalar
4. Hafta - Teorik
Mantarlar ve Mikotoksinler
5. Hafta - Teorik
Mantarlar ve Mikotoksinler
6. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerin kontrolü
7. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerin kontrolü (Ara Sınav)
8. Hafta - Teorik
Yemlerin mikroorganizmalarla bulaşıklığını etkileyen faktörler
9. Hafta - Teorik
Yemlerin mikrobiyolojik bozulmadan korunması için alınması gereken önlemler
10. Hafta - Teorik
Gıda Güvenlik Sistemleri (ISO 22000)
11. Hafta - Teorik
Gıda Güvenlik Sistemleri (ISO 22000)
12. Hafta - Teorik
HACCP prensibi
13. Hafta - Teorik
HACCP prensibi
14. Hafta - Teorik
Yem fabrikalarında iyi üretim uygulamaları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı125126
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)70
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
OÇ-1
3
2
4
2
2
4
OÇ-2
3
2
2
2
4
3
OÇ-3
3
4
2
3
2
4
2
4
2
OÇ-4
3
3
4
4
OÇ-5
3
3
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026