Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bitki Bazlı Süt Alternatifleri ve Teknolojisi
Ders Kodu: ST318
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu dersin amacı, hayvansal süt yerine kullanılabilecek bitki bazlı alternatiflerin bileşimi, üretim süreçleri, fonksiyonel özellikleri ve tüketici kabulü açısından değerlendirilmesini sağlamaktır. Ayrıca bu alternatif ürünlerin beslenme, sürdürülebilirlik ve mevzuat yönüyle incelenmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

* Bitki bazlı sütlerin tarihçesi ve pazar gelişimi * Soya, badem, yulaf, hindistan cevizi, pirinç vb. sütlerin teknolojisi * Bitki bazlı sütlerin bileşimsel farkları * Homojenizasyon, stabilizasyon ve raf ömrü teknikleri * Protein, yağ ve şeker modifikasyonları * Fermente bitki bazlı süt ürünleri * Beslenme ve alerjenlik değerlendirmeleri * Bitki bazlı sütlerde duyusal özellikler ve tüketici algısı * Etiketleme ve regülasyonlar

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri