
| Ders Kodu | : ST426 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Bu dersin amacı, süt teknolojisi alanında karşılaşılan belirsizlik içeren süreçlerde karar verme sürecini desteklemek amacıyla bulanık mantık yöntemlerini tanıtmak ve bu yöntemlerin süt ürünleri kalite kontrolü, proses optimizasyonu ve üretim kararları gibi alanlarda uygulanmasını öğretmektir.
Karar destek sistemlerinin tanımı ve önemi Bulanık mantık temel kavramları Bulanık kümeler, üyelik fonksiyonları ve kural tabanlı sistemler Süt ürünlerinde kalite parametrelerinin değerlendirilmesi Bulanık mantık modellerinin oluşturulması Süt teknolojisinde proses optimizasyonuna yönelik uygulamalar Duyusal analiz sonuçlarının bulanık modellemesi Yazılım araçlarıyla (Matlab, Python, vb.) basit modelleme çalışmaları Gerçek veri setleriyle uygulama örnekleri Literatür incelemesi ve proje sunumu