Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
Ders Kodu: ZT309
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: N/A
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Kanatlı hayvanların yetiştirilmesiyle ilgili üretim teknikleri, kanatlı hayvanların bakımı, yönetimi ve hastalıkları ve sağlıklarının korunması konularında temel bilgiye sahip olmaktır.

Özet İçerik

Tavuk Irkları, yapısal özellikleri, kuluçka bilgisi, yumurta tavuğu, etlik piliç ve damızlıkların yetiştirilmesi ve bakım ve yönetimi, kanatlı hayvanların ıslahı, hastalıkları ve sağlık koruma, diğer kanatlı türleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Mustafa AKŞİT
Öğrenme Çıktıları
1.Kanatlı hayvan endüstrisinin tarımsal üretim içindeki önemini bilir.
2.Kanatlıların bakım ve yönetiminde kullanılan teknikleri bilir.
3.Kanatlı hayvanları yetiştirime becerisi kazanır.
4.Kanatlı hayvanları yetiştirilmesi ve konusunda karşılaşılan sorunları irdeleme ve çözüm bulma becerisi kazanır.
5.Kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili temel bilgilere sahip olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Şenköylü, N., 1991. Modern tavuk üretimi. Tekirdağ.
2.2. Türkoğlu, M. ve M. Sarıca, 2009. Tavukçuluk bilimi: yetiştirme, besleme, hastalıklar. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara.
3.3. North, M. O. and D. Bell, 1990. Commercial chicken production manual. Avi Book, New York.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ders konularının içeriğinin sunulması, Dünyada ve Türkiye’de kanatlı hayvan üretimi
1. Hafta - Uygulama
Uygulama programının sunuluşu, öğrenme çıktıları
2. Hafta - Teorik
Kanatlı sektöründe işletme ve kümes tipleri ve yetiştirme sistemleri
2. Hafta - Uygulama
Bölüm tavukçuluk tesislerinin tanıtımı, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verme
3. Hafta - Teorik
Kanatlıların yapısal özellikleri
3. Hafta - Uygulama
Kanatlıların vücut yapısının ve özelliklerinin örnekler üzerinde tanıtılması
4. Hafta - Uygulama
Saf tavuk ırkarının etlik ve yumurtacı hibrit genotiplerin tanıtılması
4. Hafta - Ön Hazırlık
Kanatlı genetiği ve ıslahı, tavuk ırkları ve üretimde kullanılan hibritler
5. Hafta - Teorik
Kanatlı sektöründe kullanılan ekipmanlar
5. Hafta - Uygulama
Ekipmanların tanıtılması ve kullanımı konusunda bilgi verme
6. Hafta - Teorik
Kanatlılarda ışığın etkisi ve aydınlatma programları
6. Hafta - Uygulama
Kümesteki aydınlatılma donanımı ve kullanımı konusunda bilgi verme
7. Hafta - Teorik
Civciv ve piliç büyütme
7. Hafta - Uygulama
Gaga kesimi, aşılama ve dışkı kontrolü
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Kuluçkalık yumurtaların elde edilmesi, depolanması, kuluçka makineleri ve kuluçkacılık
9. Hafta - Uygulama
Civciv, piliç ve tavuklarda ayıklama
9. Hafta - Ön Hazırlık
Civciv, piliç ve tavuklarda ayıklama
10. Hafta - Teorik
Etlik piliç yetiştiriciliğinde bakım ve yönetim
10. Hafta - Uygulama
Altlık yönetimi, koksidiyoz kontrolü ve kesim
11. Hafta - Teorik
Alternatif yetiştirme sistemleri
11. Hafta - Uygulama
Yakalama, taşıma, kayıt tutma ve değerlendirme
12. Hafta - Teorik
Yumurtacı ve etlik damızlıklarda bakım ve yönetim
12. Hafta - Uygulama
Tavukçulukta kayıt tutma ve değerlendirme
13. Hafta - Teorik
Diğer kanatlı türlerinin (hindi, ördek, kaz, bıldırcın vd.) tanıtılması
13. Hafta - Uygulama
Diğer kanatlı türlerinin genel özellikleri
14. Hafta - Teorik
Sürü üniformitesinin değerlendirilmesi
14. Hafta - Uygulama
Kanatlıların önemli hastalıkları ve sağlık koruma önlemleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav120121
Dönem Sonu Sınavı125126
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
OÇ-2
4
4
4
4
4
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026