Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Ülkeler ve Kültürleri
Ders Kodu: REM106
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Farklı mutfak kültürlerini tanımak, ayırt edebilmek ve bu farklılıkların altında yatan sebepleri öğrenmek.

Özet İçerik

İklim, din, gelenekler, göçler ve savaşların mutfakları yakından nasıl etkilediği üzerinde durulur. Dünyanın bir çok ülkesinin yemek kültürü incelenir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Elvan KESER
Öğrenme Çıktıları
1.Dünyanın farklı bölgelerindeki yemek kültürleri ile ilgili genel bilgisi vardır.
2.Yemek kültürünü etkileyen unsurları tanır.
3.Farklı dinlerde yasak ve serbest olan gıdaları ve yeme biçimlerini tanımlar.
4.Yeni yemek trendlerini takip eder.
5.Farklı kültürlerde yemeğe yüklenen değerler ile iligili bilgi sahibidir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Güvenç, B. 1976. Sosyal Kültürel Değişme, Hacettepe Üniversitesi Yayınları.
2.Güvenç, B. 1984. İnsan ve Kültür, Remzi Kitabevi
3.Güvenç, B. 1997. Kültürün abc’si, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
4.Kudat, A. 2004. Kirvelik, sanal akrabalığın dünü ve bugünü, Ütopya Yayınevi, Ankara.
5.Frangipane, M. 2002. Yakındoğu’da Devlet’in Doğuşu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
6.Herodot Tarihi, 1991. (çev: Ökmen, M.), Remzi Kitabevi, İstanbul.
9.Malinowski, B. 2000. Büyü, bilim ve din, Kabalcı, İstanbul.
10.Malinowski, B. 2003. Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek, Epsilon Yayınevi, İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin hedefi, beklentileri ve ölçme kriterleri üzerinde durulur. Sınıfa yeni gelen öğrencilerin kendilerini tanıtması için fırsat verilir.
2. Hafta - Teorik
İklimin yemek kültürü üzerine etkisi
3. Hafta - Teorik
Din ve farklı inançların yemek kültürü üzerine etkisi
4. Hafta - Teorik
Göçlerin ve savaşların yemek kültürüne etkisi
5. Hafta - Teorik
Çin Mutfağı
6. Hafta - Teorik
Fransız Mutfağı
7. Hafta - Teorik
İtalyan Mutfağı
8. Hafta - Teorik
Ege Mutfağı
9. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
10. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
11. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
12. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
13. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
14. Hafta - Teorik
Öğrencilerin farklı mutfaklar ile ilgili bireysel araştırmaları ve sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Dönem Ödevi1516
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)56
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
5
5
5
1
OÇ-2
5
5
5
5
2
OÇ-3
5
5
5
5
2
OÇ-4
5
5
5
5
2
OÇ-5
5
5
5
5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026