Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Menü Planlama
Ders Kodu: REM102
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Yiyecek İçecek işletmeleri ve Otel işletmelerindeki yiyecek İçecek departmanlarında etkin bir menü planlaması yapabilecek noktaların öğretilmesi.

Özet İçerik

Temel mutfak bilgisi, menü planlama ile ilgili temel kavramları ve ilkeler, beslenme ilkeleri ve menü planlama ilkeleri doğrultusunda menü planlama ve menü tasarımının işletmenin pazarlanmasındaki önemi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emrah Köksal SEZGİN
Öğrenme Çıktıları
1.Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
2.Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olur ve alanında uygulamalar
3.Turizm ve gastronomi alanındaki bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlar, analiz eder, sentezler, yorumlar ve değerlendirir.
4.Gıda ve yemekleri tarih, coğrafya, kültür ve beslenme bilimleri çerçevesinde değerlendirir.
5.Yiyecek-içecek alanında klasik ve modern üretim tekniklerini bilir ve uygular.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Küçükaslan Nazife, Baysal Ayşe (2009), Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama , Detay Yayın, Ankara
2.Altınel Hüseyin (2011),Menü Planlama ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Menü tanımı ve temel kavramlar
2. Hafta - Teorik
Menü çeşitleri
3. Hafta - Teorik
Menü Planlama ile ilgili kavramlar
4. Hafta - Teorik
Menü planlama ve hazırlama ilkeleri
5. Hafta - Teorik
Yemek kalorisi hesaplama
6. Hafta - Teorik
Yaşam dönemlerine göre menü planlama
7. Hafta - Teorik
Menü kartı hazırlama
8. Hafta - Teorik
Alacarte menü
9. Hafta - Teorik
Alacarte menü
10. Hafta - Teorik
Tabldote menü hazırlama
11. Hafta - Teorik
Kahvaltı menüsü
12. Hafta - Teorik
Çocuk menüsü
13. Hafta - Teorik
Vejetaryen menüsü
14. Hafta - Teorik
Özel menüler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev101120
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı19110
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
4
4
5
4
OÇ-2
5
5
3
3
5
OÇ-3
5
5
3
4
5
OÇ-4
5
4
3
5
5
OÇ-5
5
5
2
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026