Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Besin Kimyası ve Analizleri I
Ders Kodu: BDB207
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 2
AKTS: 4
Amaç

Besinlerin karbonhidrat, protein ve yağ gibi makro besin ögeleri ile enzimler, pigmentler ve lezzet veren bileşikler gibi bileşenlerinin kimyasal özelliklerinin ve üretim-tüketim sürecinde bu özelliklerde gerçekleşen değişiklikleri öğretmek.

Özet İçerik

Çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, kimyasal özellikleri, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, besinlerde bulunuşları ve besin sanayiinde kullanım alanları, pigmentler ile tat ve koku öğelerinin özellikleri ve işlevleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayçıl ÖZTURAN ŞİRİN
Dr. Öğr. Üyesi Duygu KAYA BİLECENOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Besinlerin yapısında bulunan makro ögelerin ve diğer bileşenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenir.
2.Besinin kalitesini etkileyen fiziksel ve kimyasal reaksiyonları anlar.
3.Besinle ilgili temel analizlerin ilkesini kavrar.
4.Besin kimyası terimlerini anlayabilir.
5.Gıda bileşenlerinin kimyasal reaksiyonları ve fonksiyonel yapısını kavrayabilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Wiley-Blackwell, Oxford UK, 2009
2.Belitz HD.,Grosch W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg Germany, 1999.
3.Fennema OR. Food Chemisrty. Third Ed. MarcelDekker, INC. New York, 1996
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin Genel Tanıtımı
1. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvar Genel Tanıtımı
2. Hafta - Teorik
Kolloid sistemler/Çözeltiler
2. Hafta - Laboratuvar
Kolloid sistem/Çözelti Uygulamaları
3. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar I
3. Hafta - Laboratuvar
Karbonhidratlar ile ilgili uygulamalar I
4. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar II
4. Hafta - Laboratuvar
Karbonhidratlar ile ilgili uygulamalar II
5. Hafta - Teorik
Proteinler I
5. Hafta - Laboratuvar
Proteinler ile ilgili uygulamalar I
6. Hafta - Teorik
Proteinler II
6. Hafta - Laboratuvar
Proteinler ile ilgili uygulamalar II
7. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (ara sınav)
8. Hafta - Teorik
Lipitler I
8. Hafta - Laboratuvar
Lipitler ile ilgili uygulamalar I
9. Hafta - Teorik
Lipitler II
9. Hafta - Laboratuvar
Lipitler ile ilgili uygulamalar II
10. Hafta - Teorik
Enzimler
10. Hafta - Laboratuvar
Enzimler ile ilgili uygulamalar
11. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvar Sınavı
12. Hafta - Teorik
Pigmentler
12. Hafta - Laboratuvar
Pigmentler ile ilgili uygulamalar
13. Hafta - Teorik
Tat ve Koku Bileşikleri
13. Hafta - Laboratuvar
Tat ve koku bileşikleri ile ilgili uygulamalar
14. Hafta - Teorik
Genel Tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Laboratuvar1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders131239
Laboratuvar121236
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)97
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
2
3
2
4
2
3
2
4
4
2
3
2
3
4
OÇ-2
3
3
2
3
2
4
2
3
2
1
2
3
2
4
OÇ-3
3
3
2
4
2
2
1
2
3
2
4
2
3
2
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026