Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu: BDB215
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıda katkı maddelerinin tanımı ve genel özellikleri, gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, gıda sanayinde gıda katkı maddelerinin kullanım alanları, gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler ve sağlık üzerine etkileri, Türkiye ve Dünyada'ki gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri açıklamak ve değerlendirmek.

Özet İçerik

Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ve sınıflandırılması, kullanım alanları ve gıda endüstrisinde kullanım amaçları ve yöntemleri, Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler ve sağlık üzerine etkileri, Türkiye ve dünyada gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemelerdir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ali GÖNCÜ
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda katkı maddelerinin tanımlar
2.Gıda katkı maddelerinin işlevlerini ve kullanım amaçlarını öğrenir
3.Gıda katkı maddelerinin kullanım alanlarını öğrenir ve değerlendirir
4.Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmalarını öğrenir
5.Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeleri yorumlar
6.Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini değerlendirir
7.Türkiye ve dünyada gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net
2.Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html
3.Saldamlı İ, Uygun Ü. Gıda Katkı Maddeleri.Saldamlı İ (ed) Gıda Kimyası,Hacettepe Üniversitesi Yayınları,1998.
4.Branen AL., Davidson PM., Salminen S., Thorngate III JH. (2001). Food Additives (Edited by), Second Edition, CRC press.
5.Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press.
6.Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press.
7.Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerine giriş: Tanımı, kullanım amaçları, kullanım alanları ve fonksiyonları
2. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler
3. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Antioksidanlar
4. Hafta - Teorik
Asitliği düzenleyiciler-Emülgatörler
5. Hafta - Teorik
Makale değerlendirme (sunum)
6. Hafta - Teorik
Renklendiriciler
7. Hafta - Teorik
Koruyucular
8. Hafta - Teorik
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Tatlandırıcılar, tat ve koku maddeleri
10. Hafta - Teorik
Stabilizatörler, kıvam arttırıcılar, jelleştiriciler ve suda çözünen gumlar
11. Hafta - Teorik
Starter kültürler ve diğerleri ( şelat ajanları, topaklanma önleyiciler, kabartıcılar...)
12. Hafta - Teorik
Gıda Katkı Maddelerinin Sağlık Üzerine Etkileri(1)
13. Hafta - Teorik
Gıda Katkı Maddelerinin Sağlık Üzerine Etkileri(2)
14. Hafta - Teorik
Makale değerlendirme (sunum)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders130226
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)48
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
2
2
3
2
1
1
2
2
2
1
2
3
2
1
OÇ-2
2
2
2
3
1
1
2
1
2
1
2
2
3
2
OÇ-3
3
1
2
2
1
1
1
2
3
2
1
1
2
1
OÇ-4
2
3
1
1
1
2
1
1
1
2
2
2
1
1
OÇ-5
3
2
1
1
2
1
2
1
1
1
2
2
3
2
OÇ-6
2
2
2
1
1
1
2
1
1
1
2
1
2
1
OÇ-7
1
1
1
2
2
3
2
1
1
1
2
1
2
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026