
| Ders Kodu | : BDB219 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.
Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.
| Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ |
| 1. | Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenme |
| 2. | Probiyotik mikroorganizmaları tanıma |
| 3. | Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini öğrenme |
| 4. | Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında bilgi sahibi olma |
| 5. | Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar hakkında bilgi sahibi olma |
| 6. | Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerle ilgili bilgi sahibi olma |
| 7. | Literatür taraması, rapor hazırlama ve sunum konularında deneyim |
| 1. | Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York. |
| 2. | Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA. |
| 3. | Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA. |
| 4. | Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published. |
| 5. | Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Kısa Sınav (Quiz) | 1 | %40 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 13 | 4 | 2 | 78 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 |
OÇ-2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 4 | 2 |
OÇ-3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 4 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 |
OÇ-4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 |
OÇ-5 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 |
OÇ-6 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 |
OÇ-7 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 |