Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Probiyotikler ve Sağlık
Ders Kodu: BDB219
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Probiyotiklerin genel özellikleri, sağlık üzerine faydaları, gıda endüstrisi açısından önemi, bulundukları kaynaklar, kullanım alanları, izolasyon ve tanımlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak.

Özet İçerik

Probiyotik bakteriler ve mayalar; probiyotiklerin sahip olması gereken özellikler; probiyotiklerin üretmiş oldukları metabolitler; probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemleri; probiyotik içeren farmakolojik ürünler; gıdaların üretiminde starter olarak kullanılan probiyotikler; probiyotiklerin sağlık açısından sağladığı faydalar; probiyotiklerle geliştirilen yeni ürünler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ
Öğrenme Çıktıları
1.Probiyotik ve prebiyotik kavramlarını öğrenme
2.Probiyotik mikroorganizmaları tanıma
3.Probiyotiklerin izolasyon, tanımlama ve muhafaza yöntemlerini öğrenme
4.Probiyotiklerin sağlık üzerine olumlu etkileri hakkında bilgi sahibi olma
5.Probiyotiklerin bulunduğu gıdalar hakkında bilgi sahibi olma
6.Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünlerle ilgili bilgi sahibi olma
7.Literatür taraması, rapor hazırlama ve sunum konularında deneyim
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Smith, A., Jones, C.L., 2012. Probiotics: Sources, Types and Health Benefits. Nova Science Publishers, Inc. New York.
2.Floch, M., Kim, A., 2010. Probiotics. SLACK Incorporated, USA.
3.Versalovic, J., Wilson, M., 2008. Therapeutic Microbiology : Probiotics and Related Strategies. ASM Press, USA.
4.Holzapfel, W.H., Wood, B.J.B., 2014. Lactic Acid Bacteria: Biodiversity and Taxonomy, John Wiley & Sons, Ltd. Published.
5.Noomhorm, A., Ahmad, I., Anal, A.K., 2014. Functional Foods and Dietary Supplements. Wiley-Blackwell, UK.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tanımlar: Probiyotik, prebiyotik
2. Hafta - Teorik
Probiyotik bakteriler
3. Hafta - Teorik
Probiyotik mayalar
4. Hafta - Teorik
Probiyotiklerin izolasyon ve tanımlama yöntemleri
5. Hafta - Teorik
Probiyotiklerin muhafaza yöntemleri
6. Hafta - Teorik
Probiyotik mikroorganizmalar tarafından üretilen metabolitler
7. Hafta - Teorik
Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları
8. Hafta - Teorik
Probiyotiklerin sağlık açısından faydaları (Kısa sınav)
9. Hafta - Teorik
Probiyotik mikroorganizmalarla hazırlanan farmakolojik ürünler
10. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılan probiyotikler
11. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde probiyotikler
12. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde probiyotikler
13. Hafta - Teorik
Probiyotik kullanılarak geliştirilen yeni ürünler
14. Hafta - Teorik
Rapor sunumu
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Kısa Sınav (Quiz)1%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders134278
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
3
2
2
2
3
4
2
3
2
4
2
3
2
OÇ-2
2
2
2
4
2
3
2
4
2
3
2
3
4
2
OÇ-3
2
2
3
2
4
4
2
3
2
2
3
2
2
2
OÇ-4
3
3
2
4
4
2
3
3
2
4
2
3
2
3
OÇ-5
4
2
3
3
2
3
2
3
2
2
2
3
2
3
OÇ-6
3
3
2
3
4
4
2
3
2
3
2
2
3
3
OÇ-7
3
3
2
2
2
3
3
2
4
3
3
2
3
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026