Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Toplu Beslenme Sistemleri I
Ders Kodu: BDB301
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Toplu beslenme sistemlerinde (TBS) yönetim ve organizasyon, mutfak ve yemekhane planlama, menü planlama, satın alma ve depolama gibi toplu beslenme sistemleri süreçleri konularında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Toplu beslenme ve önemi, TBS sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama, TBS'de kullanılan araç gereçler, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri, iş güvenliği.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ
Öğrenme Çıktıları
1.Toplu beslenmenin önemini kavrar, toplu beslenme yapılan kuruluşların özelliklerini, yeni üretim sistemlerini kavrar
2.Yönetimin fonksiyonlarını yönetici diyetisyen olarak toplu beslenme sistemlerine adapte eder
3.Yeni yönetim yaklaşımlarını öğrenir ve kurumda stratejik yönetim yaklaşımını uygulayarak kurumun misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerini belirler.
4.Mutfak-yemekhane planlayabilme becerisine sahip olur
5.Toplu beslenme yöneticisi olarak kuruluşa uygun araç-gereç seçimini yapar.
6. Hedef gruba yönelik menü planlar
7.Yiyeceklerin uygun satın alma ve depolama ilkelerini bilir
8.Toplu beslenme sistemlerinde iş kazalarının önlenmesine yönelik uygulamaları bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kinton R, Ceserani V, Foskett D, The Theory of Catering, Eighth edition, Hodder & Stoughton, London, 1995.
2.Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995.
3.Feinstein A H, Stefanelli J M. Purchasing, Selection and Procurement ort he Hospitality Industry, Fifth Edition , John Wiley & Sons Inc, London, 2002
4.Beyhan Y, Ciğerim N,Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi, Kök Yayıncılık, Ankara,1995
5.Davis, B, Lockwood, A, Pantelidis, I, Alcott, P. Food and Beverage Management, Elsevier, 2008.
6.Gisslen, W. Essentials of professional cooking, 2004.
7.Hemminger, Jane M. Food safety : A Guide to what you really need to know, 2000.
8.Rızaoğlu, B, Hançer, M. Menü ve yönetim, 2005.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toplu beslenmenin tanımı, önemi, toplu beslenme yapılan kuruluşların özellikleri, yeni üretim sistemleri
1. Hafta - Uygulama
Belgesel Gösterimi
2. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon
2. Hafta - Uygulama
organizasyon şeması çizimi
3. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim
3. Hafta - Uygulama
Yönetim şeması çizimi
4. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde insan kaynakları yönetimi, toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu ve görev tanımları
4. Hafta - Uygulama
Görev kartları oluşturma
5. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı
5. Hafta - Uygulama
Mutfak planlama
6. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçler ve yeni teknolojik araçlar
6. Hafta - Uygulama
Yemekhane planlama
7. Hafta - Teorik
Menü yönetim ve denetimi (Ara Sınav)
7. Hafta - Uygulama
Menü hazırlama ilkeleri
8. Hafta - Teorik
Standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları
9. Hafta - Teorik
Standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar ve önleme yolları
9. Hafta - Uygulama
Menü hazırlama ilkeleri
10. Hafta - Teorik
Yiyecekleri satın alma teknikleri
10. Hafta - Uygulama
Teknik şartname hazırlama
11. Hafta - Teorik
Yiyecekleri depolama ilkeleri
11. Hafta - Uygulama
Teknik şartname hazırlama
12. Hafta - Teorik
Toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği
12. Hafta - Uygulama
İdari şartname hazırlama
13. Hafta - Uygulama
İdari şartname hazırlama (Uygulama Sınavı)
14. Hafta - Teorik
Proje sunumu
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%45
Uygulama Sınavı1%35
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders121236
Uygulamalı Ders121236
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)94
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
4
3
3
4
4
2
3
2
4
4
4
2
3
OÇ-2
4
3
3
4
4
5
2
3
3
2
4
2
3
4
OÇ-3
4
4
3
3
3
2
4
2
3
2
5
2
3
4
OÇ-4
3
3
2
5
4
2
3
2
4
2
3
2
4
2
OÇ-5
3
3
4
5
4
4
2
3
2
4
2
3
2
4
OÇ-6
4
3
3
1
4
1
2
5
2
3
2
3
5
4
OÇ-7
3
5
4
5
4
5
3
4
3
3
2
5
2
3
OÇ-8
4
4
2
3
2
4
2
3
2
4
2
3
2
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026