Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Standart Yemek Tarifeleri Geliştirme
Ders Kodu: BDB428
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Toplu beslenme sistemlerinde standart yemek tarifelerinin ve standart tarife geliştirme aşamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Standart yemek tarifeleri ve önemi, Standart yemek tarife geliştirme aşamaları, standart gramajlar, duyusal değerlendirme

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ
Öğrenme Çıktıları
1.Standart tarifelerin önemini kavrar,
2.Standart tarife geliştirme aşamalarını değerlendirir ve her yemek grubuna göre yorumlar
3.Standart tarife formatı oluşturur
4.Standart tarifeleri geliştirmede duyusal değerlendirme yöntemlerini kullanır
5.Yaşam boyu diyet gerektiren hastalıklarda standart tarifeler geliştirir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Merdol T.K. (2003), Toplu Beslenme Yapılan Kurumlar İçin Standart Yemek Tarifeleri, 3.Baskı, Hatipoğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toplu beslenmenin tanımı ve önemi
2. Hafta - Teorik
Standart yemek tarifelerinin tanımı, önemi, yararları
3. Hafta - Teorik
Yemeklerin adları ve grupları
4. Hafta - Teorik
Standart gramajlar ve standart tarifeler arasındaki farklılıklar
5. Hafta - Teorik
Standart tarife oluşturma aşamaları
6. Hafta - Teorik
Duyusal değerlendirme
7. Hafta - Teorik
Kalite kontrol paneli ve özellikleri (Kısa sınav)
8. Hafta - Teorik
Teknik ve idari şartnamelerin incelenmesi
9. Hafta - Teorik
Et yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
10. Hafta - Teorik
Etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
11. Hafta - Teorik
Çorba, Pilav, makarna ve böreklerin standart tarifelerinin oluşturulması
12. Hafta - Teorik
Zeytinyağlı sebze ve kurubaklagil yemeklerinin standart tarifelerinin oluşturulması
13. Hafta - Teorik
Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme
14. Hafta - Teorik
Diyet mutfağına yönelik standart tarife geliştirme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders134278
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
2
3
2
2
2
3
2
2
4
2
3
3
2
2
OÇ-2
3
3
2
1
2
3
3
3
2
1
2
3
2
1
OÇ-3
4
2
3
2
2
3
3
3
2
4
3
2
3
4
OÇ-4
3
2
3
3
5
4
2
3
3
3
2
3
2
3
OÇ-5
4
2
3
3
2
4
2
3
3
2
4
2
3
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026