
| Ders Kodu | : BDB427 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 10 |
| Kredi | : 7 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Toplumun beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının saptanması, değerlendirilmesi ve yorumlanması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda birey ve toplumun bilinçlendirilmesi ve eğitimidir.
Toplumun sağlık ve hastalık durumlarında beslenme durumunun ve beslenme alışkanlıklarının saptanması, ve önceliklerin belirlenmesi amacıyla saha çalışması planlamak ve yapmak; kendi elde ettiği bilgileri değerlendirmek, öneri getirmek ve rapor etmek konusunda bilgi ve beceri kazanmak. Farklı gruplara ve konulara yönelik eğitim materyali hazırlamak ve eğitim verme becerisi kazandırmak. bireyin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlık konusunda bilinçlendirilmesi ve eğitimi, özel gruplar için beslenme eğitim programlarının/ materyallerinin geliştirilmesi
| Prof. Dr. Serdal ÖĞÜT |
| Arş. Gör. Şenay ÇATAK |
| 1. | Toplumun beslenme durumu ve beslenme alışkanlıklarının saptanmasında, değerlendirilmesinde ve yorumlanmasında bilgi ve beceri sahibi olur. |
| 2. | Bireyin ve toplumun yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirilmesi, ve eğitimi konusunda beceri sahibi olur beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesi için toplumun bilinç düzeyinin artırılması konularında beceri sahibi olur. |
| 3. | Halk sağlığı alanında çalışan sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışabilme beceri ve yeteneği ile ekip çalışması becerisi kazanır. |
| 4. | Eğitim materyallerinin hazırlama ve sunabilme becerisini kazanır |
| 5. | Veri toplama, değerlendirme ve rapor hazırlayabilme becerisi kazanır. |
| 1. | T.C. S.B Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md./ T.C. S.B. Sağlık Projesi Genel Md. / H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi Saha Personeli için Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara, 2002. |
| 2. | T. C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md./ H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Türkiye??ye Özgü Beslenme Rehberi, Ankara, 20042015. |
| 3. | T.C. S.B Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md. Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı. Beslenme Bilgi Serisi. Ekim 2006. |
| 4. | Baysal A. Beslenme. 13. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 20112012. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Ödev | 1 | %10 |
| Sözlü Sınav | 1 | %20 |
| Rapor | 1 | %10 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 13 | 1 | 2 | 39 |
| Uygulamalı Ders | 13 | 1 | 10 | 143 |
| Uygulama Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 5 | 2 | 7 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 201 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 2 |
OÇ-2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 3 | 4 |
OÇ-3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 2 | 3 | 2 |
OÇ-4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 4 |