Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Toplu Beslenme Sistemleri Alan Uygulaması
Ders Kodu: BDB429
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 10
Kredi: 7
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü, toplu beslenme sistemleri aşamalarının gözlemlenmesi, farklı kurumların toplu beslenme hizmetlerinin tartışılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenin rolü ve görevleri, Toplu beslenme sistemleri aşamaları, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, toplu beslenme sistemlerinde besin güvenliği

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ
Dr. Öğr. Üyesi Esra ÖRENLİLİ YAYLAGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Diyetisyenin yönetici rolünü öğrenir ve bu konuda bilgi ve becerilerini geliştirir
2.Toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve var olan teorik bilgileriyle yorumlar
3.Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sorunları tanır ve çözüm yollarını öğrenir
4.Hizmet edilen hedef gruba yönelik menü planlama uygulamasını öğrenir
5.Besin güvenliği yönünden toplu beslenme sistemleri süreçlerini gözlemler ve yorumlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
2.Bilimsel Dergiler (Food Control, Food Chemistry v.b)
3.Spears MC, Foodservice Organizations A managerial and Systems Approach, Prentice Hall Englewood Cliffs, Ohio, 1995
4.Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Oryantasyon haftası (teorik konuların genel tekrarı)
1. Hafta - Uygulama
Staj
2. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinin özellikleri ve yeni üretim sistemleri- konuya yönelik makale sunumu
2. Hafta - Uygulama
Staj
3. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurum hakkında genel bilgi, mutfak ve yemekhane fiziki koşulları
3. Hafta - Uygulama
Staj
4. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumun mutfak ve yemekhane planlarının incelenmesi, depo koşulları, mevcut araç-gereçler (kapasiteleri, nitelikleri, markaları vb.)
4. Hafta - Uygulama
Staj
5. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Kurumun satın alma bilgileri, ihale yöntemi, ihaleye hazırlık aşamaları, idari şartname örnekleri, , teknik şartname örnekleri, sipariş için kullanılan form örnekleri, sipariş için kullanılan gramajlar, departm
5. Hafta - Uygulama
Staj
6. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Her bir yemek grubuna ait geniş çapta hazırlama ve pişirme yöntemleri, standart yemek tarifeleri örnekleri.
6. Hafta - Uygulama
Staj
7. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Hazırlama ve Pişirmede oluşan besin kayıplarına yönelik makale sunumu
7. Hafta - Uygulama
Staj
8. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kurumda uygulanan menülerin incelenmesi
8. Hafta - Uygulama
Staj
9. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Staj yapılan kuruma yönelik öğrencinin planladığı menülerin incelenmesi
9. Hafta - Uygulama
Staj
10. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Menü yönetim ve denetimi ile ilgili makale sunumu
10. Hafta - Uygulama
Staj
11. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Özel gruplar için toplu beslenme hizmetlerine yönelik (huzurevi, kreş, işçiler v.b) makale sunumu
11. Hafta - Uygulama
Staj
12. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde besin hijyeni, personel hijyeni, Araç-gereç ve fiziki koşulların hijyeni- konuya yönelik makale sunumu
12. Hafta - Uygulama
Staj
13. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Toplu beslenme sistemlerinde HACCP- ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamaları- konuya yönelik makale sunumu
13. Hafta - Uygulama
Staj
14. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapılan kuruluşta staj - Ara sınav- Sözlü sınav
14. Hafta - Uygulama
Staj
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev1%10
Sözlü Sınav1%20
Rapor1%10
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders131239
Uygulamalı Ders13110143
Uygulama Sınavı1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1527
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)201
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
4
4
5
5
3
3
5
4
5
5
3
3
4
OÇ-2
5
5
4
3
3
5
4
5
5
4
5
5
3
3
OÇ-3
4
4
5
3
3
5
4
5
5
3
5
4
5
3
OÇ-4
4
4
5
3
3
5
4
5
5
3
5
4
5
3
OÇ-5
5
5
4
4
3
3
5
4
5
5
4
5
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026