
| Ders Kodu | : BDB115 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 2 |
| AKTS | : 4 |
Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri.
| Dr. Öğr. Üyesi Ayçıl ÖZTURAN ŞİRİN |
| 1. | Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar. |
| 2. | Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir |
| 3. | Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir |
| 4. | Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar |
| 5. | Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir |
| 1. | Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık. |
| 2. | Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver. |
| 3. | Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. (2004). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara. |
| 4. | Berdarier, CD. ,Dwyer JT., Heber D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press. |
| 5. | Wiseman G. (2002).Nutrition and Health (Ed by), First Edition, CRC Press. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %20 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Laboratuvar | 1 | %20 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 13 | 1 | 2 | 39 |
| Laboratuvar | 13 | 1 | 2 | 39 |
| Uygulama Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 5 | 1 | 6 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 5 | 1 | 6 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 96 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 3 |
OÇ-2 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 |
OÇ-3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 |
OÇ-4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 3 | 5 | 4 |
OÇ-5 | 4 | 4 | 2 | 3 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 |