Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Beslenme İlkeleri I
Ders Kodu: BDB115
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 2
AKTS: 4
Amaç

Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini öğretmek, besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirilmesini, farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını öğretmek, beslenme durumunun saptanmasında, bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemlerinin uygulanmasını ve sağlıklı beslenme için öneriler geliştirmek.

Özet İçerik

Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Bireysel besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıt yöntemleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayçıl ÖZTURAN ŞİRİN
Öğrenme Çıktıları
1.Enerji ve makro besin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini kavrar.
2.Besinleri enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içerikleri açısından değerlendirir
3.Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmeleri ile bunların sağlanabileceği besinlerin tür ve miktarını bilir
4.Besin ögelerinin günlük tüketim miktarlarını saptar ve önerilere göre karşılaştırma yapar, genel beslenme durumu, beslenme alışkanlıklarını değerlendirir, diyet örüntüsünü yorumlar
5.Sağlıklı beslenme için öneriler geliştirir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Baysal, A. (2011) Beslenme (13.baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayıncılık.
2.Mahan, L.K.,Escott-Stump, S., Raymond, J. (2011) Krause'sFood&theNutritionCareProcess (13.baskı). Washington: Elseiver.
3.Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi. (2004). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
4.Berdarier, CD. ,Dwyer JT., Heber D. (2013). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), Third Edition, CRC Press.
5.Wiseman G. (2002).Nutrition and Health (Ed by), First Edition, CRC Press.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenmenin Önemi
1. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvarda genel çalışma ilkeleri
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar-I
2. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin ölçü ve miktarlarının saptanması
3. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar-II
3. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin karbonhidrat içeriklerine göre sınıflandırılması
4. Hafta - Teorik
Karbonhidrat kaynakları: şeker, nişasta, bal, pekmez, un, makarna, tahıl
4. Hafta - Laboratuvar
Tahıllar, un, makarna, şeker, nişasta, bal, pekmez ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması
5. Hafta - Teorik
Yağlar- I
5. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin yağ içeriklerine göre sınıflandırılması
6. Hafta - Teorik
Yağlar -II
6. Hafta - Laboratuvar
Farklı yağ türlerinin kullanımı ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması
7. Hafta - Teorik
Yağların kullanılması
7. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin protein içeriklerine göre sınıflandırılması
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Konu tekrarı (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Proteinler
9. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin protein kalitesi yönünden değerlendirilmesi Farklı menülerin protein kalitesinin hesaplanması
10. Hafta - Teorik
Protein Kalitesi
10. Hafta - Laboratuvar
Yumurta ile ilgili uygulamalar Uygulamaların enerji ve besin ögesi içeriklerinin hesaplanması
11. Hafta - Teorik
Et, yumurta, kuru baklagiller
11. Hafta - Laboratuvar
Besinlerin enerji içerikleri yönünden değerlendirilmesi
12. Hafta - Teorik
Enerji metabolizması ve fiziksel aktivite
12. Hafta - Laboratuvar
Bireyin enerji harcamasına ilişkin uygulamalar. Farklı hesaplama yöntemlerinin değerlendirilmesi
13. Hafta - Laboratuvar
Laboratuvar Sınavı
14. Hafta - Teorik
Besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite kayıtları
14. Hafta - Laboratuvar
Besin tüketim durumunun ve fiziksel aktivite kaydının alınması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%20
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Laboratuvar1%20
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders131239
Laboratuvar131239
Uygulama Sınavı1516
Ara Sınav1516
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)96
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
3
3
5
4
4
4
3
3
4
5
4
5
3
OÇ-2
3
4
4
5
3
3
3
5
4
5
4
3
3
5
OÇ-3
5
5
4
4
4
4
5
4
5
5
5
4
4
3
OÇ-4
3
5
5
4
4
4
3
3
5
4
5
3
5
4
OÇ-5
4
4
2
3
5
3
5
4
4
5
3
3
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026