Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Diyetisyenlik Mesleğine Giriş ve Meslek Etiği
Ders Kodu: BDB101
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinin meslek dersi olan beslenmenin tanımının öneminin vurgulandığı terimlerinin ve kavramlarının öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Diyetisyenlik Mesleği, Beslenme ve Diyetetik Eğitimi, Meslek kuruluşu ve diğer meslek birlikleri, Eğitim ve mesleki gelişim, Etik kavramı, Meslek etiği ve Önemi, Diyetisyenler için etik kurallar,

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Mahmut ÇERİ
Öğrenme Çıktıları
1.Bölümü ve mesleği tanıyabilme
2.Meslek etiği ve deontoloji ile ilgili temel bilgileri öğrenebilme
3.Mesleklerinin gerektirdiği davranış ve aktiviteleri tanımlama ve uygulama becerileri kazanabilme
4.Eğitimleri sırasında gerekli yönetmelikleri öğrenebilme
5.Meslekleri ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme
6.Meslek tarihi ve uluslararası derneklerin öğrenilebilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tayfur M, Barış O, Baştaş NN. Dünyada ve Türkiye'de Beslenme ve Diyetetik Eğitimi- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği, Hatiboğlu Basım ve Yayım San Tic Ltd Şti, Ankara, 2011
2.Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 10. Baskı, Ankara, 2011 Arslan P. Türkiye’ de Diyetisyenliğin 30 yılı. Beslenme ve Diyet Dergisi, 25(1):3-6, 1996
3.Tayfur M, Aslan E, Beslenmenin Dünü, Bugünü ve Geleceğine Bir Bakış. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Yayın Organı, 27(4)17-22,2003
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dünden günümüze beslenme ve diyetetik biliminin gelişmesi
2. Hafta - Teorik
Diyetetik Anabilim Dalı'nın tanıtımı
3. Hafta - Teorik
Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı'nın tanıtımı
4. Hafta - Teorik
Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı'nın tanıtımı
5. Hafta - Teorik
Toplu Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı'nın tanıtımı
6. Hafta - Teorik
Diyetetik Anabilim Dalı'nın tanıtımı
7. Hafta - Teorik
Mesleki etik ve deontoloji (Kısa sınav)
8. Hafta - Teorik
Yönetmeliklerin ve öğrenci sorumluluklarının öğretilmesi
9. Hafta - Teorik
Diyetisyenlik mesleği ile ilgili uygulamalar
10. Hafta - Teorik
Mesleki standartlar ve meslek örgütünün tanıtılması
11. Hafta - Teorik
Meslek tarihi ve uluslararası derneklerin tanıtımı
12. Hafta - Teorik
Meslekleri ile ilgili temel kaynakları ve ulaşım yollarının tanıtımı
13. Hafta - Teorik
Diyetisyenin resmi belgelerdeki yeri, tanımı ve görevleri
14. Hafta - Teorik
Uygulamada karşılaşılan etik sorun örnekleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Kısa Sınav (Quiz)1%40
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders121236
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)44
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
5
4
5
4
5
5
4
5
4
5
4
4
5
OÇ-2
3
4
5
4
4
5
4
3
5
4
5
3
5
5
OÇ-3
4
4
4
5
5
5
5
4
5
4
5
5
5
4
OÇ-4
2
1
2
3
2
1
2
1
2
3
2
2
2
1
OÇ-5
2
3
2
3
2
3
3
3
3
2
3
2
4
2
OÇ-6
1
2
1
2
2
3
2
1
1
2
1
2
2
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026