Ders Kodu | : GT258 |
Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
Ders Grubu | : Önlisans |
Eğitim Dili | : Türkçe |
Staj Durumu | : N/A |
Teori | : 3 |
Uyg. | : 0 |
Kredi | : 3 |
Laboratuvar | : 0 |
AKTS | : 3 |
Bu dersin amacı öğrencilere gıdaların duyusal kalite karakteristiklerini, üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermektir.
Gıda kalitesi ve gıda kalite karakteristikleri, duyusal testin tarihsel gelişimi, duyusal test kullanım amaçları, panelist seçimi ve panel oluşturma, panel örneklerinin hazırlanması, duyusal test yöntemleri, farklılık testleri kalite-kantitite testleri
Öğr. Gör. Engin YARALI |
1. | Gıdaların duyusal özelliklerinin gıda kalitesi açısından önemini kavrar |
2. | Duyusal analiz için panelist seçme ve panelist eğitimini bilir |
3. | Gıdaları satın almada tüketicilerin duyusal tercihlerinin önemini kavrar |
4. | Panel örneklerinin hazırlanmasını bilir |
5. | Duyusal test yöntemlerini bilir |
6. | Duyusal test sonuçlarını raporlamayı bilir |
1. | Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Tomris Altuğ, T, Elmacı, Y. 2011. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. ISBN:978‐9944‐5660‐8‐7. |
2. | Milli Eğitim bakanlığı ders notları. Duyusal Test Teknikleri. 2014. http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/m oduller/DuyusalTestTeknikleri.pdf. |
4. | Duyusal değerlendirmede sonuca güveni etkileyen faktörler. Gönül, M. 1983. Gıda Dergisi, No:6. Kasım‐Aralık, 287‐295. |
5. | Öğretim Elemanı Ders Notları (Öğr.Gör.Dr.Engin YARALI) |