Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Beslenme İlkeleri
Ders Kodu: GKA103
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Besin öğeleri, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek, uygulamak ve uygulatmaktır.

Özet İçerik

Makro ve mikro besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki önemi ,yapısı, özellikleri, sınıflaması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, yetersizliği, aşırı alım ve toksissiteleri. Özel durumlarda beslenme ve besin gruplarında yer alan besinlerin tanımlanmasıdır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Okan ATAY
Öğrenme Çıktıları
1.Beslenme ile ilgili kavramları açıklar
2.Yeterli ve dengeli beslenme konusunu açıklar.
3.Besin maddelerinin gruplandırılmasını bilir.
4.Başlıca yiyecek gruplarını açıklar.
5.Beslenme eğitimini ve besin israfınının önlenmesini açıklar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Baysal, A(2009). Beslenme. Hatipoğlu Yayınları:93,12.Baskı, ANKARA
2.Beslenme İlkeleri (Prof. Dr. Mustafa Tayar; Doç. Dr. Nimet Haşıl Korkmaz: Uzman h. Elif Özkeleş)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratlar: Görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
3. Hafta - Teorik
Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
4. Hafta - Teorik
Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması
5. Hafta - Teorik
Enerji metabolizması
6. Hafta - Teorik
Vitaminler ve beslenme açısından önemleri.
7. Hafta - Teorik
Su ve beslenme açısından önemi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Mineraller ve beslenme açısından önemi
10. Hafta - Teorik
Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi
11. Hafta - Teorik
Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonuToplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
12. Hafta - Teorik
Yaşlıların beslenmesi
13. Hafta - Teorik
Beslenme Sorunları
14. Hafta - Teorik
Yetersiz ve Dengesiz Beslenme
15. Hafta - Teorik
Gıda Güvenliği
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev1112
Seminer1112
Ara Sınav1112
Dönem Sonu Sınavı1112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
4
OÇ-2
3
4
OÇ-3
3
4
OÇ-4
3
4
OÇ-5
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu