Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: GKA205
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Kırmızı ve kanatlı etlerinde yaygın uygulanan kimyasal ve duyusal analizleri yapabilmek

Özet İçerik

Duyusal muayeneler, kokuşma testleri ve kimyasal analizler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Vadullah EREN
Dr. Öğr. Üyesi İhsan Bülent HELVA
Öğrenme Çıktıları
1.Et kaynakları ve et kalitesini bilir
2.Et ve ürünlerinde kalite kontrol uygulamalarını yapar
3.Karkas oranları ve et randımanları hesaplar
4.Et ve ürünlerinde uygulanan duyusal testleri yapar
5.Et ve ürünlerinde uygulanan kimyasal analizleri yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Et Bilimi ve Teknolojisi. Aydın Öztan. Gıda Müh. Odası. 2008. ISBN 978-395-632-0
2.Et Muayenesi. Mustafa Tayar & Artun Yıbar.. Dora Basın Yayım Dağıtım. 2013. ISBN 978-605-4485-75-8
3.Et ve Et ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Klavuzu. Gökalp,H.Y., Kaya, M., Tülek, Y., Zorba, Ö. Atatürk Üniv.Ziraat Fak. Ofset Tesisi, Erzurum, 2001
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Et, etin beslenmedeki önemi. Kasaplık hayvanlar.
1. Hafta - Uygulama
Dana eti, piliç eti ve ürünlerinin incelenmesi
2. Hafta - Teorik
Kesim ve yöntemleri. Karkas ve oranları
2. Hafta - Uygulama
Kesim ve karkas eldesi. Sıcak, soğuk, net et, yenebilir et randımanları hesaplama
3. Hafta - Teorik
Kesim ürünleri, damgalama
3. Hafta - Uygulama
Karkas muayene ve damgalama
4. Hafta - Teorik
Etin kimyasal ve fiziksel özellikleri
4. Hafta - Uygulama
Farklı kompozisyonlardaki etlerin incelenmesi
5. Hafta - Teorik
Etlerin olgunlaştırılması. Etlerin sınıflandırılması
5. Hafta - Uygulama
PSE ve DFD etlerin incelenmesi
6. Hafta - Teorik
Et Ürünleri. Etin muhafazası
6. Hafta - Uygulama
Soğutma, şoklama dolap/kabinlerinin incelenmesi
7. Hafta - Teorik
Et endüstrisinde kalite yönetimi
7. Hafta - Uygulama
HACCP ve ISO standartlarının incelenmesi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Arasınav
9. Hafta - Teorik
Zoonoz hastalıklar
9. Hafta - Uygulama
Zoonoz hastalıklara ait bulguların incelenmesi
10. Hafta - Teorik
Ette numune alma ve numunelere uygulanacak işlemler
10. Hafta - Uygulama
Karkas ve üründen numune alma
11. Hafta - Teorik
Et ve ürünlerinde duyusal muayeneler
11. Hafta - Uygulama
Dana ve piliç etinin duyusal muayenesi
12. Hafta - Teorik
Kokuşma testi, pH, renk ölçümleri. Akan kan miktarı tayini metodları
12. Hafta - Uygulama
Kokuşma testi, pH, renk ölçümleri. Akan kan miktarı tayini
13. Hafta - Teorik
Histolojik ve serolojik analizler
13. Hafta - Uygulama
Et ve ürünlerinde tür tayini yapmak
14. Hafta - Teorik
Et ve ürünlerinde nitrit, nitrat, tuz ve nişasta tayini metodları
14. Hafta - Uygulama
Et ürünlerinde nitrit, nitrat, tuz ve nişasta tayini yapmak
15. Hafta - Teorik
Ette ve ürünlerinde nem ve toplam yağ, toplam protein, mineral madde tayini metotları
15. Hafta - Uygulama
Ette nem ve toplam yağ, toplam protein, mineral madde tayini yapmak
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)2%50
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%50
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders131239
Uygulamalı Ders130113
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
5
5
5
4
4
3
OÇ-2
5
5
5
5
4
4
3
OÇ-3
5
5
5
5
4
4
3
OÇ-4
5
5
5
5
4
4
3
OÇ-5
5
5
5
5
4
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu