Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bal ve Şekerli Ürünler Analizi
Ders Kodu: GKA209
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu derste amaç bal ve şekerli ürünlerin analizlerinin nasıl yapıldığının öğretilmesidir

Özet İçerik

Balda İletkenlik, Renk, Nem, Toplam Asitlik, Kül, Diastaz Sayısı, Hidroksimetil Furfural (Hmf), İnvert Şeker, Sakkaroz Tayini, Duyusal Analizler, Fiziksel Analizler ve Kimyasal Analizler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali Kemali ÖZUĞUR
Öğrenme Çıktıları
1.Arıcılık faaliyetlerini bilir
2.Balın özelliklerini bilir
3.Balda fiziksel Analizleri yapar ve değerlendirir
4.Balda kimyasal Analizleri yapar ve değerlendirir
5.Şekerli ürünler analizlerini yapar ve değerlendirir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Doğaroğlu, M.,(2008); modern arıcılık, ISBN:975-942-10-0-3
2.Gıda analizler(BAL ANALİZLERİ 1 541GI0161) MEB.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Arıcılık faaliyetleri
1. Hafta - Uygulama
Arıcılık uygulamaları
2. Hafta - Teorik
Arıcılık faaliyetleri
2. Hafta - Uygulama
Arıcılık uygulamaları
3. Hafta - Teorik
balın tanımı ve sınıflandırılması
3. Hafta - Uygulama
Çeşitli balların gösterimi
4. Hafta - Teorik
Balın bileşimi ve çeşitleri
4. Hafta - Uygulama
Çeşitli balların gösterimi
5. Hafta - Teorik
bal analizlerinde kullanılan ekipmanların anlatımı
5. Hafta - Uygulama
ekipmanların tanıtımı
6. Hafta - Teorik
balda yapılan analizler ve renk tayini
6. Hafta - Uygulama
balda renk tayini yapımı
7. Hafta - Teorik
Hidroksimetil Furfural (Hmf) Analizi
7. Hafta - Uygulama
analiz yapımı
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Balda İnvert Şeker Tayini
9. Hafta - Uygulama
analiz yapımı
10. Hafta - Teorik
Balda Sakkaroz Tayini
10. Hafta - Uygulama
analiz yapımı
11. Hafta - Teorik
balda dekstrin tayini
11. Hafta - Uygulama
analiz yapımı
12. Hafta - Teorik
Şekerli ürünlerin tanımı ve kullanılan hammaddeler
12. Hafta - Uygulama
şekerli ürünlerin gösterimi
13. Hafta - Teorik
şekerli ürünlerin üretim teknolojisi
13. Hafta - Uygulama
kimyasal analiz
14. Hafta - Teorik
Duyusal Analizler
14. Hafta - Uygulama
analiz yapımı
15. Hafta - Teorik
Duyusal analizler
15. Hafta - Uygulama
Analiz yapımı
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders141128
Ödev2126
Laboratuvar22310
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
OÇ-2
2
2
2
2
OÇ-3
2
OÇ-4
2
3
OÇ-5
2
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu